open-navfaktor-logo
search
Ko se plasirao na EURO
Kakve su šanse potencijalnih rivala Zmajeva u baražu da se plasiraju direktno na EP?
Suludo je očekivati da Švicarska kiksa protiv Gibraltara, iz tog razloga Danci sigurno idu u baraž ako izgube u Dablinu
17.11.2019. u 12:02
get url
text

Poslije deset utakmica kvalifikacija za EURO, koliko ih je odigrano sinoć, šesnaest reprezentacija osiguralo je plasman na završnu smotru najboljih evropskih selekcija. Belgiji, Češkoj, Engleskoj, Finskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Poljskoj, Rusiji, Španiji, Švedskoj, Turskoj i Ukrajini poslije sinoćnjih mečeva pridružile su se Austrija, Hrvatska i Holandija.

I dok je u grupi A sve riješeno, gdje su plasman na EURO 2020 izborile Engleska i Češka, iz grupe B je mjesto na završnici osigurala reprezentacija Ukrajine, dok najbolje šanse da se pridruže Ukrajincima imaju Portugalci. Aktuelnim evropskim prvacima za to je potrebna pobjeda nad Luksemburgom u posljednjem kolu kvalifikacija. Ako nekim čudom Portugal ne savlada Luksemburg, Srbiju bi domaća pobjeda nad Ukrajinom odvela na Evropsko prvenstvo.

Njemačka i Holandija riješile su "stvari" u grupi C, dok je u grupi D dosta zanimljiva situacija.

Vodeća Danska (15 bodova) plasirat će se na EURO i sa remijem na gostovanju kod Irske, a za mjesto na EP bit će im dovoljan i poraz od jednog gola razlike pod uvjetom da Švicarska ne savlada Gibraltar ili da čak selekcija Vladimira Petkovića izgubi, što baš i nije realno. S druge strane Švicarci (14 bodova) će se kvalifikovati ukoliko izbjegnu poraz od Gibraltara ili ako Irska ne porazi Dansku. Irska, koja je jedan od potencijalnih protivnika Zmajeva u baražu Lige nacija tu ulogu bi mogla izbjeći ukoliko Dance na domaćem terenu savlada sa dva i više golova razlike, a dovoljna bi im bila i pobjeda s jednim golom razlike, ukoliko Švicarci izgube od Gibraltara, što je teško očekivati. 

Suludo je misliti da će Švicarska kiksati protiv Gibraltara, iz tog razloga Danci sigurno idu u baraž ako izgube u Dablinu.

Mjesto na Evropskom prvenstvu iz grupe E čekirala je Hrvatska, a šanse da se pridruže Vatrenim imaju još tri selekcije iz ove grupe. U najboljoj poziciji je Mađarska (12 bodova) kojoj bi za plasman na EURO bio dovoljan i remi u gostima kod Velsa (11 bodova), ali pod uvjetom da Slovačka (10 bodova) pred domaćom publikom ne savlada Azerbejdžan. Izvjesno je da će iz ove grupe jedna selekcija biti potencijalni protivnik Zmajeva u baražu, pitanje je samo Slovačka ili Vels. No, završi li Mađarska na drugom mjestu, onda će obje selekcije biti potencijalni rivali naše selekcije.

U grupi F nema nepoznanica, Španija i Švedska su osigurale plasman na Evropsko prvenstvo, baš kao i Poljska i Austrija u grupi G, te Turska i Francuska u grupi H. Ista je situacija i u grupama I i J. Iz grupe I na EURO su se plasirale Belgija i Rusija, a iz grupe u kojoj su igrali Zmajevi Italija i Finska.

Sedam utakmica kvalifikacija igra se večeras, a nakon njih bi mogli saznati još jednog učesnika kontinentalnog šampionata. 

Za sada je mjesto među potencijalnim protivnicima Zmajeva u baražu "čekirala" samo Sjeverna Irska, selekcija koju smo dva puta porazili u premijernoj sezoni Lige nacija.

Kvalifikacije za EURO:
Luksemburg - Portugal (15 sati)
Srbija - Ukrajina (15)
Bugarska - Češka (18)
Kosovo - Engleska (18)
Albanija - Francuska (20.45)
Andora - Turska (20.45)
Moldavija - Island (20.45)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.