VEZANI TEKST - Macron predlaže osnivanje "Evropske političke zajednice" za zemlje koje nisu članice EU-a

Upravo su u utorak ove dvije države imale nastup od kojeg Bosna i Hercegovina teško da može imati koristi. Naime, predsjednik Francuske Emmanuel Macron kazao je da bi do članstva Ukrajine u EU mogle proći decenije te je predložio formiranje nove političke organizaciju koja bi okupila zemlje koje dijele evropske vrijednosti, ali nisu dio bloka. 

Macron je to nazvao osnivanjem takozvane "evropske političke zajednice" za zemlje kandidate, uključujući Ukrajinu i Zapadni Balkan. Pri tome je poslao (ne)skrivenu provakaciju Ujedinjenom Kraljevstvu, istakavši kako u tom projektu treba biti mjesta i za države koje su istupile iz EU-a. A to je dosad uradio samo London.

Istovremeno, najvažniji evropski partner Pariza, Njemačka, i njen kancelar Olaf Scholz ocijenili su ovaj prijedlog "veoma zanimljivim za rješavanje velikog izazova sa kojim se EU suočava".

VEZANI TEKST - Zašto je Francuska na distanci: Hoće li se nad BiH nadviti duh Mitterranda, misli li Pariz kao Budimpešta?

Scholz je istakao EU ne treba prekinuti proces pristupanja sa zemljama sa kojima je on već počeo, a naveo je primjer Sjeverne Makedonije. Nije spominjao BiH, baš ni kao Macron. 

Da li će na ovaj način Francuska i Njemačka sve zemlje koje planiraju, bolje rečeno maštaju o ulasku u EU iz "čekaonice" poslati trajno, sportskim rječnikom, u drugi tim? 

- Taj tip političkih ideja stalno se vrti. Nažalost, javljaju se ideje o "čekaonici" a koje nisu u skladu sa evropskim vrijednostima. Evropskoj uniji je dugo trebalo da shvati kako je Otvoreni Balkan projekat imperijalnog programa srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Mislim da bi povratak njemačko-britanske inicijative iz 2015. godine bila najbolja opcija za BiH. Kako je nekada izjavila bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić, "BiH treba provući kroz prozor u EU ako ne već može kroz vrata".

Ova Macronova ideja može se prokomentarisati kroz izreku "što se odgađa, ne događa se" - kaže za Faktor zagrebački politički analitičar Davor Gjenero.

VEZANI TEKST - Komšić: Podrška Macrona izmjenama Izbornog zakona ide uz hrvatsku kupovinu francuskih aviona

Podsjetimo, reformsku agendu za BiH koju je podrazumijevala njemačko-britanska inicijativa odbio je, "kakve li slučajnosti", Milorad Dodik, tada predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose, nije iznenađen ovim najavama iz Pariza.

- Ovo je kraj svim nadama da bi BiH mogla postati članicom EU-a. Za Brisel je Zapadni Balkan bitan samo u sigurnosnom smislu, ne i u civilizacijskom. Za njih Balkan nije Evropa. Nisam začuđen idejom Macrona, Francuska je uvijek imala takav pogled na svijet. O njoj i o onim manje vrijednim ili bezvrijednim. Moram naglasiti da BiH nije ni imala šansi za ulazak u EU koja je tamo još 1992. imala konkretne prijedloge o podjeli države. Bio je to scenario Londona i Pariza sa ciljem stvaranja velikodržavnih projekata Srbije, Hrvatske i Albanije. Tako su oni vidjeli rješenje problema na Balkanu - ističe Hadžidedić.

VEZANI TEKST - Macron u Zagrebu i o BiH: Neophodna reforma Izbornog zakona, zajednički ćemo djelovati s Hrvatskom

Smatra da protekle tri decenije Brisel nije prijatelj BiH.

- Ništa dobro od EU-a nismo dobili. Nijednu dobronamjernu inicijativu. Da, bilo je nešto novaca, i to zbog utjecaja Amerikanaca.

I danas, kada Brisel šalje svoje emisare u BiH zbog reforme Izbornog zakona, moramo znati da nam EU nije prijatelj. Naša država ima samo jednu šansu, a to je da snažno, jasno i nedvosmisleno ispoljava svoj suverenitet. Ako se budemo pokoravali, manje će nas ili nikako cijeniti - poručuje Hadžidedić.