open-navfaktor-logo
search
Huliganski ispad
Kakva kazna očekuje FK Željezničar zbog utrčavanja navijača na teren?
Zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara i policije do fizičkog kontakta između navijača i igrača nije došlo
30.10.2018. u 11:18
get url
text

Navijači Željezničara poslije šokantnog poraza od Zvijezde 09 na Grbavici utrčali su na travnjak u želji da se obračunaju sa izabranicima Milomira Odovića.

Zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara i policije do fizičkog kontakta između navijača i igrača nije došlo, a nezadovoljni fanovi vratili su se na južnu tribinu stadiona Grbavica.

Sasvim je jasno da će Željezničar nakon upada huligana na travnjak biti kažnjen, a o mogućim sankcjama govori Član 59 Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza BiH.

- Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen novčanom kaznom od 2.000 do 5.000 KM - stoji u pravilniku, u kojem se dalje navodi da će sportski radnik kao odgovorno lice u klubu biti kažnjen sa najmanje 500 KM.

Pod uvjetom da se prekršaj okvalifikuje kao teži ili ako se ponovi, klub može biti kažnjen oduzimanjem tri do devet bodova, odnosno od tri do devet negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 KM.

Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi dok se u propisanom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.

- Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, smatra se težim prekršajem - piše u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.