open-navfaktor-logo
search
Divljaštvo na Pecari
Kakva će biti kazna: U ponedjeljak Disciplinska komisija, Široki "ovisi" o izvještaju delegata
Klub sa Pecare je 2017. godine kažnjen sa 25.000 KM i sedam utakmica bez publike, ali je kazna naknadno smanjena  
03.10.2019. u 11:18
get url
text

Sjednica Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine trebala bi biti održana u ponedjeljak, a glavna tema bit će neredi za vrijeme utakmice osmine finala Kupa BiH između Širokog Brijega i Sarajeva.

Meč na Pecari sinoć je prekinut na 22 minute, jer su divljaci sa tribina tvrdim predmetom pogodili Anela Hebibovića, prvotimca Sarajeva.

S obzirom na to da smo i u prošlosti svjedočili divljanju navijača Širokog Brijega, očekuje se da hercegovački klub biti žestoko kažnjen.

Delegat Lazar Martinović u izvještaju je napisao da je organizacija utakmice bila loša, sa propustima, odnosno da klub domaćin nije osigurao sve uvjete za odigravanje utakmice što se odnosi na ponašanje navijača, ubacivanje predmeta u teren, baklje... Čeka se detaljni izvještaj delegata, na osnovu kojeg će se članovi Disciplinske komisije odrediti kaznu.

- Još nismo dobili izvještaje službenih lica, tako da ne mogu ništa prejudicirati. Mogu potvrditi da ćemo postupati po Pravilniku, te da se naša komisija nikada nije razišla u stavovima. Sve odluke smo donosili jednoglasno, a uvijek smo se vodili sportskim motivima - kazao je za Faktor Josip Roso, predsjednik Disciplinske komisije FSBiH.

Najveća, do sada izrečena kazna u našem fudbalu, upravo je "zaradio" Široki Brijeg u maju 2017. godine. Klub sa Pecare tada je kažnjen sa 25.000 KM i sedam utakmica bez prisustva publike zbog, kako je tada objašnjeno, propusta u organizaciji utakmice, poticanje mržnje prema drugim licima po osnovu nacije i religije od strane navijača, skandiranje fašističkih slogana, omalovažavanje državne himne, upotreba pirotehničkih sredstava, distribucija alkohola na stadionu.

Međutim, nedugo potom kazna je smanjena sa sedam na tri utakmice pred praznim tribinama.

Disciplinsku komisiju FSBiH, osim Josipa Rose, čine Nermin Kljajić, Radivoje Lazarević, Mehmed Spaho, Mario Bašić i Goran Kosorić.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.