open-navfaktor-logo
search
Stanje u bh. ekonomiji
Kako "zombi" kompanije koče kretanja na tržištu?
Iako kompletna ekonomija Bosne i Hercegovine trpi teške posljedice zbog pandemije koronavirusa, poslovna aktivnost je u i ovim varednim okolnostima dobila na zamahu.
13.11.2020. u 08:01
get url
text

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u periodu od 1. marta do 8. novembra na području ovog bh. entiteta registrovano je ukupno 1.268 pravnih lica sa 886 poslovnih jedinica. U istom periodu registrovano je 3.313 samostalnih poduzetnika.

Istovremeno, prema službenim evidencijama Porezne uprave FBiH, u ovom periodu sa radom je prestalo 285 pravnih lica sa 623 poslovne jedinice i 1.699 samostalnih poduzetnika.

Admir Čavalić: U BiH treba ubrzati proces zatvaranja i otvaranja firmi

- Uprkos pandemiji, zadržali smo proces otvaranja i zatvaranja firmi. Međutim, naša država generalno ima problem sa sporim zatvaranjem kompanija, ali i otvaranjem. Taj segment trebao bi biti dio najavljenih reformskih procesa. Usljed vanredne situacije imamo nove tržišne pobjednike i gubitnike. Njihove statuse trebalo bi određivati tržište i stava sam da se nadležne institucije ne miješaju u tu tržišnu utakmicu – smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić.

 Prema njegovim riječima, neophodno je poštovati tržišne kriterije.

- Teško je očekivati da one firme koje nisu prilagodile poslovanje u doba COVID-19 opstanu, pod uvjetom da nema novog lockdowna, pa da država ponovo finansijski interveniše. U BiH ima mnogo "zombi" kompanija. O čemu se radi? Radi se o firmama koje opstaju samo zahvaljujući državi, a trebali bi propasti po tržišnim kriterijima. "Čuvanje" takvih kompanija stopira osnivanje novih kompanija. Mnoge firme čekaju šta će se desiti s pandemijom, a nemaju realne pretpostavke za egzistiranje. Jasniju sliku o tome, ali i broju otpuštenih radnika i ugašenih firmi imat ćemo u januaru i februaru 2021. godine – ističe Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.