open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za SP
Kako Zmajevi mogu na Mundobasket i zašto je duel sa Crnogorcima "biti ili ne biti"
Muška košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras gostuje u Podgorici gdje će protiv Crne Gore igrati prvo kolo druge faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
24.08.2022. u 14:05
get url
text

Iako je prvo kolo drugog kruga, ova utakmica u mnogome bi mogla odrediti sudbinu Zmajeva u borbi za Mundobasket.

A kakav je sistem takmičenja i ko će izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo?

BiH je smještena u grupu K i trenutno zauzima pretosljednju, petu poziciju. Plasman na SP izborit će tri prvoplasirana tima, a ove pozicije trenutno drže Francuska (pet pobjeda i jedan poraz), Litvanija (5-1) i Crna Gora (4-2).

Zmajevi su u drugi krug prenijeli devet bodova i zajedno sa Češkom i Mađarskom imaju omjer 3-3.

U prvoj fazi kvalifikacija naš tim bio je u grupi sa Litvanijom i Češkom, pa sa njima nećemo igrati u drugom krugu.

VEZANI TEKST - Košarkaški BiH gostuju u Podgorici: Crnogorci određuju sudbinu Zmajeva

Stoga nam je izuzetno bitan duel sa Crnogorcima. Eventualnom pobjedom napravili bismo veliki korak ka trećoj poziciji u našoj grupi, dok bi poraz vjerovatno značio i oproštaj od borbe za SP. Osim dvomeča sa Crnom Gorom našim košarkašima bit će potrebne i pobjede protiv Mađarske. U slučaju da iz ovih duela ostvarimo maksimalan učinak, velike su šanse da bismo na kraju i zaigrali na Svjetskom prvenstvu koje će se 2023. godine igrati u Indoneziji, Japanu i Filipinima.

Francuska je favorit grupe, teško je očekivati da izabranici Adisa Bećiragića protiv njih otkinu bod(ove), a ukoliko zajedno sa Litvancima opravdaju ulogu favorita, odluka o trećem putniku iz naše grupe past će nakon duela preostale četiri reprezentacije.

Treba naglasiti da imamo lošiji međusobni skor sa Češkom, što bi na kraju moglo odlučivati o konačnom plasmanu, a nije isključeno da bi moglo odlučivati i o putniku na Mundobasket. 

Nakon večerašnjeg duela sa Crnogorcima, naš tim će u subotu ugostiti Francusku, a potom će u novembru dočekati Mađarsku (11. novembra), te gostovati Francuskoj (14. novembra). Kvalifikacije ćemo zatvoriti u drugom mjesecu 2023. godine kada dočekujemo Crnu Goru (23. februara) i gostujemo Mađarskoj (26. februar).

Na Svjetskom prvenstvu 2023. godine nastupit će 32 reprezentacije.

Standings provided by SofaScore LiveScore

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.