open-navfaktor-logo
search
Kalkulacije
Kako Zmajevi mogu do druge jakosne grupe kvalifikacija za EURO 2020?
Ukoliko Zmajevi upišu nova tri boda na stadionu "Ernst Happel" sasvim sigurno će se naći u drugoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba kvalifikacionih grupa za EP
16.10.2018. u 10:36
get url
text

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poslije treće pobjede u Ligi nacija zauzima prvo mjesto u grupi B3, a da bi tu i ostali Zmajevima je potreban tek bod na gostovanju kod Austrije. Čak i u slučaju minimalnog poraza u kojem bi postigli pogodak, ostali bi na liderskoj poziciji.

Osim plasmana u Ligu A, eventualna prva pozicija u grupi izabranike Roberta Prosinečkog dovest će u dobar položaj pred žrijeb kvalifikacionih grupa za EURO 2020.

UEFA je odlučila da se jakosne grupe za žrijeb određuju po plasmanu u Ligi nacija, tako će u prvoj jakosnoj grupi biti deset najboljih reprezentacija iz Lige A, u drugoj preostale dvije iz Lige A te osam najboljih iz Lige B. Zmajevi su trenutno jedina ekipi u Ligi B s maksimalnih devet bodova, iako neke od reprezentacija imaju susret manje.

Ukoliko Zmajevi upišu nova tri boda na stadionu "Ernst Happel" sasvim sigurno će se naći u drugoj jakosnoj grupi prilikom žrijeba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo.

Žrijebanje grupa za kvalifikacije za EP 2020. godine održat će se 2. decembra u Dablinu, a kvalifikacije će se igrati od 21. marta do 19. novembra 2019. godine. Po dva prvoplasirana tima iz deset grupa izborit će direktan plasman na završni turnir, dok će preostala četiri učešće na EP izboriti poslije play-offa koji će se igrati u martu 2020. godine.

U play-offu će sudjelovati 16 ekipa iz Lige nacija, tj. pobjednici grupa u Ligama A, B, C i D, a eventualne pobjednike grupa koji su se već plasirali na EP kroz kvalifikacije će zamijeniti drugoplasirane selekcije iz odgovarajućih grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.