open-navfaktor-logo
search
Žuti listovi...
Kako vam biljke signaliziraju da im je previše vode
Od paprati do fikusa, sobne biljke imaju različite potrebe za vodom. Sukulenti, vole suhu zemlju dok paprat žudi za vodom.
21.06.2021. u 20:31
get url
text

Previše ili malo vode može da dovede da biljka uvehne, pa budite oprezni i pratite kako izgledaju jer, one će vam same reći da nešto ne radite kako treba.

Pretjerano zalijevanje može da bude uzrok da vam korijen počne truhnuti, a kada je korijen skroz uništen tada vašoj biljci nema spasa.

Važno je reagovati na prve znakove upozorenja koje vam vaša biljka šalje.

Znakovi da biljkama dajete više vode nego što im je potrebno su:

Tlo je uvijek mokro na dodir

Zemlja u kojoj je cvijeće na prvi pogled se učini suhom, ako gledate samo površinu. Međutim, ako stavite prst u tlo osjetite da je iznutra vlažna, nema potrebe stavljati vodu jer biljka još nije potrošila svu vlagu od posljednjeg zalijevanja. Također, imajte na umu da bi biljke trebale biti u posudama za rupicama na dnu kako bi višak vode mogao izaći.

Žuti listovi

Žuto lišće jedan je od glavnih znakova prekomjernog zalijevanja, ali listovi znaju da požute i ako biljka nema dovoljno vlage. I u ovom slučaju će vam test prstom otkriti pravu istinu, ukoliko je zemlja iznutra vlažna, tad su listovi žuti zbog previše vode, a ako je suha ispod površine, tad vaša biljka žudi za malo vode.

Mehka stabljika

U tom slučaju svakako odmah prestanite sa zalijevanjem jer je biljka na granici da istruhne.

Tlo privlači insekte

Komarci i drugi insekti vole vlažnu zemlju, pa ukoliko primijetite da ih ima oko vaših biljaka, možda je vrijeme da smanjite sa vodom i zalijevanjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.