"Ima vrlo bitnih zakona koje smo usvojili, a Dom naroda nije" 

- Sve one materijale koji se tiču, pogotovo života građana, promptno smo stavljali na dnevni red, raspravljali o njima. Izaći ćemo uskoro sa konkretnim podacima. Kada uzmemo u obzir da se radi o situaciji kada imamo pandemiju, mislim da možemo biti zadovoljni onim što smo uradili.

Vidim i da su se kolege iz Doma naroda u posljednje vrijeme angažovali da stignu ono gdje su zaostali, ali fakat je da ima vrlo bitnih zakona, materijala koje smo davno usvojili, a Dom naroda još nije i ja očekujem da će to uraditi - govori nam Zaimović.

Mirsad Zaimović 

Prokomentirao je i angažiranje zastupnika / delegata kao predlagača zakona ne čekajući više Vladu FBiH da to učini.

- Imamo mi dosta zakona koje pojedinci zastupnici, klubovi predlažu ili su predložili. Neki su usvojeni, a neki čekaju na usvajanje, neki nisu usvojeni, ali naravno da je to pozitivno. Recimo, izmjene Krivičnog zakona, pripremaju se u Ministarstvu pravde FBiH, vrlo su zahtjevni, a s druge strane imamo već pet-šest prijedloga parcijalnih izmjena tog zakona od zastupnika, i tu smo čekali da dobijemo prijedlog iz Vlade FBiH.

Smatramo da će većina stvari koje su tim parcijalnim zakonima predviđeni, biti u materijalu Ministarstva pravde, odnosno, Vlade FBiH - navodi Zaimović.

"Pokazali zube" Vladi FBiH 

Osvrnuo se i na odnos Vlade FBiH prema Parlamentu FBiH, tačnije nezadovoljstvo parlamentaraca zbog nedolazaka ministara na sjednice Parlamenta FBiH.

- Mora se priznati, kada je riječ o Zastupničkom domu, da gotovo nije bilo sjednice na kojoj nije bio premijer (Fadil Novalić), na kojoj nije bila ministrica finansija (Jelka Milićević), naravno ona je ujedno i kolegica, zastupnica u Parlamentu.

Ali ima i ministara koje gotovo nikada ne vidimo na Parlamentu i što nije dobro. U Zastupničkom domu je bolje od momenta kada smo, da tako kažem, "pokazali zube" Vladi, kada smo kazali kako ćemo javnosti prezentirati imena ministara koji ignorišu Parlament. Situacija se popravila, ali očekujem da će biti još bolja - rekao nam je Zaimović.