open-navfaktor-logo
search
Zmaj za Guardian
Kako su suze u prostorijama Drine odredile Pjanićevu sudbinu
Početkom devedesetih godina Miralemov otac Fahrudin odlučio je odvesti porodicu na sigurno
22.10.2018. u 13:26
get url
text

Juventus u utorak gostuje na Old Traffordu u trećem kolu grupe H UEFA Lige prvaka. Cristiano Ronaldo će ponovo zaigrati na Teatru snova i on će biti u centru pažnje, ali važan faktor u sistemu Stare dame je Miralem Pjanić.

Prema kladionicama favorit na Old Traffordu je Juventus, a MOZZART na pobjedu gostiju nudi koeficijent 2,45. Kompletnu ponudu za ovaj susret pogledajte OVDJE.

Bh. veznjak je pred duel titana u Manchesteru govorio za Guardian, a nezaobilazna tema bila je agresija na Bosnu i Hercegovinu.

Početkom devedesetih godina Miralemov otac Fahrudin odlučio je odvesti porodicu na sigurno. Fahrudin je bio fudbaler, nastupao je za Drinu iz Zvornika, a prijatelji iz Luksemburga odlučili su mu pomoći.

Fahrudin je dobio ponudu Schifflangea iz Luksemburga da igra za ovaj klub, ali i radi. Međutim, prvo je morao dobiti papire iz zvorničke Drine. Dvaput je otišao na razgovor sa sekretarom kluba i oba puta vraćao se praznih ruku.

Nakon toga, uslijedio je očajnički pokušaj njegove supruge Fatime, koja se s bebom (Miralemom op.a.) u naručju iz Kalesije uputila u Zvornik.

Miralem je bio premlad da bi znao šta se događa, ali ta priča je postala porodična.

- Moja majka je htjela da odemo. U Drini nisu popuštali, a zatim sam ja počeo plakati. To je toliko uznemirilo sekretara, koji je konačno kazao: "Uredu, učinit ću to samo za ovo dijete" - ispričao je Miralem Pjanić za Guardian.

Taj klinac sada ima 28 godina i ključna je figura u veznom redu Juventusa. Nesvjesne suze promijenile su njegov život zauvijek. Odrastao je u Luksemburgu, gdje je napravio prve fudbalske korake, a preko Metza, Lyona i Rome stigao do Juventusa.

Pjanićevi fudbalski idolu si Zidane, Xavi, Iniesta, Pirlo. Upravo bh. reprezentativca mnoi vide kao Pirlovog nasljednika.

- Volim jednostavnu igru i to je ono što ovaj sport čini tako lijepim. Nejjednostavnije stvari su često najteže i ne mogu ih svih napraviti - rekao je Pjanić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.