open-navfaktor-logo
search
Ko o čemu...
Kako su SBB-ovci krali na izborima
MUP Tuzlanskog kantona radi na dva slučaja izborne krađe počinjene na lokalnim izborima 2016. godine
02.10.2018. u 18:55
get url
text

Dok predsjednik SBB Fahrudin Radončić u posljednje vrijeme intenzivno priča o navodnim izbornim prevara u pripremi, zaboravlja da su na izborima prevare radili njegovi članovi o čemu govore i istraga Tužilaštva TK i krivične prijave koje su u fazi provjere.

MUP Tuzlanskog kantona radi na dva slučaja izborne krađe počinjene na lokalnim izborima 2016. godine godine. Jedan slučaj tiče se krađe glasova na štetu Jasmina Habula, kandidata sa liste SBB-a, dok se drugi odnosi na kupovinu glasova i glasačkih odbora. Ono što je zajedničko za oba ova slučaja je da se za njih vezuju članovi i funkcioneri SBB-a.

Nezvanično saznajemo da je u oba slučaja u MUP-u TK do sada saslušano oko 70 ljudi, a među njima je Sabiha Mujkanović, gradska vijećnica u Tuzli i sekretar Gradskog odbora SBB-a Tuzla.

U Tužilaštvu TK potvrdili su da je u toku istraga o krađi glasova po prijavi Jasmina Habula. Riječ je o kandidatu kojemu su za ulazak u Gradsko vijeće Tuzla nedostajala četiri glasa. To samo po sebi ne bi bilo sporno da Habul nije došao do zapisnika sa biračkih mjesta na kojim se vidi da su prepravljani podaci o broju glasova. Broj pet postao nula, broj 13 prepravljen je u tri, šestica je postala četvrorka, a broj 14 postao je četiri. Na fotografijama se jasno vidi da je broj pet postao nula, broj 13 prepravljen je u tri, šestica je postala četvrorka, a broj 14 postao je četiri, a to faktički mijenja sastav GV Tuzla. Umjesto Jasmina Habula u vijeće je sa četiri glasa više ušla Sabiha Mujkanović.

{$galerijaFotografija}

U drugom slučaju, prema saznanjima Faktora, policija vrši provjere nakon prijave koju je policiji podnijela osoba koja ima saznanja o kupovini glasova i članova biračkih odbora na nekim biračkim mjestima u Tuzli. O prijavi je obaviješen i tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, a policija sada po nalogu tužioca provjerava da li su navodi prijave tačni.

Saznajemo da postoji sumnja da su na nekim biračkim mjestima u Tuzli postojali takozvani zatvoreni birački odbori, odnosno da su svi članovi dolazili iz jedne stranke, SBB-a, te da su počinili određene malverzacije. Postoje indicije i da se za glasove davao novac i da je biračima dostavljan spisak kandidata SBB-a za koje treba glasati. Zvanična istraga još uvijek nije otvorena, a odluka o tome bit će donesena kada policija okonča provjere iznesenih navoda.

Da SBB-ovcima nije strano udruživanje u počinjenjima krivičnih djela potvrđuje i slučaj Mahira Nurkanovića, direktora Elektrodistribucije Tuzla. On je optužen da je na pozicije u Elektrodistribuciji Tuzla uposlio svoje stranačke kolege, a među njima je i supruga Nedžada Hamzića, predsjednika Općinskog odbora Saveza za bolju budućnost Tuzla. Amela Hamzić prvo je primljena na posao u Gradačcu, a vrlo brzo je prebačena u Tuzlu.

U optužnici je navedeno da je Nurkanović, koji je na dužnost direktora Elektrodistribucije Tuzla stupio u februaru 2016. godine, u periodu od 15. februara do početka juna 2016. godine, postupajući suprotno aktima Elektroprivrede BiH, protivno svojim ovlaštenjima i izvan interesa službe za jednu osobu pribavio korist u vidu zapošljavanja na neodređeno vrijeme, a za dvije osobe korist u vidu obavljanja pripravničkog staža.

- Dakle, rukovodeći se ličnim interesima kandidata a ne interesima službe, na radno mjesto stručnog saradnika na neodređeno vrijeme i jednog pripravnika primio je osobe koje su članovi političke partije kojoj i sam pripada, a drugog pripravnika koji je njegov prijatelj - rekli su iz Tužilaštva TK u obrazloženju optužnice.

Suđenja Nurakanoviću u završnoj je fazi, a kako saznajemo, ubrzo bi trebala uslijediti i presuda.

Iako je Nurkanović dobio optužnicu zbog zapošljavanja njegove supruge, Nedžad Hamzić i dalje je na čelu Gradskog odbora SBB-a Tuzla i nosilac je liste za Skupštinu TK. To ne čudi s obzirom da u SBB-u imaju toleranciju prema kriminalnim radnjama svojih članova, tako što se prave da ih uopće nema. Dokaz za to je i Zikreta Odobašić, SBB-ova zastupnica u Zastupničkom domu FBiH. Ona je i sada kandidatkinja na izborima, a ima nepravosnažnu presudu pred Općinskim sudom Tuzla za krivotvorenje dokumenta i osuđena je uvjetno.

U slučaju istrage izborne prevare na račun Jasmina Habula u Tužilaštvu TK potvrđeno nam je da MUP još uvijek obavlja provjere, ali da nije donesena tužilačka odluka. Kada je u pitanju kupovina biračkih odbora i glasova, iako su nam još u maju potvrdili da MUP vrši provjere i da je o tome obaviješten tužilac, ni nakon brojnih insistiranja nismo uspjeli dobiti informaciju dokle se došlo sa provjerom detalja iznesenih u prijavi.

Habul - Izborne prevare SBB
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.