open-navfaktor-logo
search
Neriješeni predmeti
Kako su neplaćeni računi zatrpali sudove: Pravosudne institucije postale su inkasanti komunalnih preduzeća
Općinski sud Tuzla prošlu godinu je završio sa 157.616 neriješenih predmeta od kojih je najviše komunalnih, čak 140.745. Neplaćeni računi u velikoj mjeri su zatrpali sve sudove, a kada sudu, kao što je slučaj u Tuzli, nedostaje osam sudija, onda je teško očekivati da se u skorijoj budućnosti nešto drastično promijeni.
09.04.2023. u 20:36
get url
text
Općinski sud Tuzla

- U svim sudovima gorući problem su komunalni predmeti. Što je sud veći, više je takvih predmeta. Prošle godine prvi put smo donijeli poseban plan za smanjenje broja neriješenih komunalnih predmeta i počeli smo sa spajanjem predmeta po principu da identificiramo višestruke neplatiše. Desilo se da smo na 100 izvršenika, pronašli 1.500 predmeta, što znači da u prosjeku ih svaki od njih ima po 15. To je jedan od modaliteta za smjenjenje broja - kaže Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda Tuzla.

Muhamed Tulumović

On dodaje da država mora na sistemski način riješiti ovaj problem, tako što će osigurati ljudske resurse.

- Imamo uvjete za rad, ali nemamo zaposlenike. Postoji i mogućnost da se komunalni predmeti izmjeste iz sudova. Ja lično nisam za tu opciju, mislim da sudovi taj problem mogu riješiti samo da se osiguraju ljudski resursi. Pored toga treba ojačati komunalna preduzeća da bi ona bolje kontrolirala naplatu. Sudovi su sada, praktično, inkasanti komunalnih preduzeća - zaključio je Tulumović.

Kada su u pitanju predmeti korupcije i organiziranog kriminala Općinski sud u Tuzli imao je prošle godine u radu 40 takvih predmeta, a od toga su riješena 24. Pred istim sudom trenutno se vodi 77 stečajnih postupaka, a od toga su 52 predmeta zaprimljena tokom prošle godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.