open-navfaktor-logo
search
Registar
Kako su nastali borački spiskovi?
U Registru pripadnika oružanih snaga trenutno se nalazi 593.597 ljudi. Od toga u Armiji RBiH 382.263, HVO-u 194.815 i MUP-u RBiH 19.923 osoba
17.10.2019. u 07:53
get url
text
Borački protesti

Registar pripadnika oružanih snaga koji je objavljen na web stranici Federalnog ministarstva za boračka pitanja, a u kojem je 593.597 imena, i dalje je u središtu pažnje boračke populacije. U registru je evidentirano koliko je ko od pripadnika oružanih snaga bio u ratu. U razgovoru za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, pojasnio nam je proceduru evidentiranja boračke populacije. Kaže da je među borcima bilo i njih 16.000 koji su odbili čak i vojne certifikate.

Kako su pravljeni spiskovi

- Objavom registra ispunili smo svoju obavezu koja proizilazi iz Zakona o pravima demobilisanih boraca. Sljedeća obaveza je da u ovaj registar pored imena unesemo i podatak ko je bio u borbenom dijelu Armije RBiH, HVO-a i MUP-a BiH, a ko je bio u pozadinskom dijelu, odnosno, logističkim bazama, civilnoj zaštiti, namjenskoj industriji... To su borci tražili jer žele da se zna ko je bio na prvoj borbenoj liniji - govori nam Bukvarević.

Dodaje da su borački registri komplikovana oblast.

- Imate 16.000 ljudi koji nisu htjeli da uzmu vojne certifikate na osnovu učešća u oružanim snagama. Odrekli su se toga. Dakle, ima i onih koji su odradili svoj posao čestito i pošteno prema ovoj državi, a nisu tražili ništa - govori nam Bukvarević.

Od Bukvarevića smo zatražili da nam pojasni proceduru nastanka boračkih spiskova.

- Federalno ministarstvo odbrane, kako je rat završio, preuzelo je od svih jedinica spiskove. Znači, komandanti brigada su bili dužni da potpišu spiskove i predaju u Federalno ministarstvo odbrane, ko je bio pripadnik te brigade i u kojem vremenskom periodu. Na osnovu toga je sačinjen spisak i dato je Agenciji za privatizaciju koja je podijelila certifikate za neisplaćene plaće za provedeno vrijeme u oružanim snagama - pojašnjava Bukvarević i dodaje:

- U našem registru se nalaze svi oni koji su bili pripadnici oružanih snaga od jednog dana do ukupnog perioda koji je oko 55 mjeseci. U Registru pripadnika oružanih snaga trenutno se nalazi 593.597 ljudi. Od toga u Armiji RBiH 382.263, HVO-u 194.815 i MUP-u RBiH 19.923. U tom registru je 167.058 osoba koji su bili do godinu dana u oružanim snagama - govori Bukvarević.

Patriotska liga od 18. septembra 1991. godine 

Bukvarevića smo upitali da li postoje zvanično utvrđeni datumi od kojih se vode pripadnici Armije RBiH, Patriotske lige...

- Postoje, pa tako je 18. septembra 1991. godine početni datum za pripadnike Patriotske lige, Zelenih beretki i MUP-a, do 22. aprila 1996. godine. Početni datum Teritorijalne odbrane je od 8. aprila 1992. godine, a taj datum uglavnom važi i za pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine pa na ovamo - rekao nam je Bukvarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.