open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Kako su Forto i Kafedžić iskoristili lažni konkurs da pozovu na smjenu rukovodstva ViK-a
O svemu se danas oglasio i KJKP Vodovod i kanalizacija iz kojeg su poručili da se radi o lažnom konkursu, sa lažnim logom preduzeća i tekstu koji nikada kao takav nije dostavljen Službi za zapošljavanje KS
09.05.2019. u 10:57
get url
text

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo jučer je na svojoj internet stranici objavila pa izbrisala konkurs kojim KJKP Vodovod i kanalizacija zapošljava "novinara-saradnika" na neodređeno vrijeme. Kako je prenio portal Klix, konkurs je otvoren dva dana, a uvjet za kandidate je završen ekonomski fakultet, smjer marketing.

Nedugo nakon što je objavljena ova informacija oglasio se kantonalni premijer Edin Forto, koji je sporni konkurs doveo u vezu sa "upravljačkom strukturom" ovog preduzeća, navodeći da je prijeko potrebno njeno "osvježenje".

- Tom preduzeću je prijeko potrebno osvježenje u upravljačkim strukturama - kazao je Forto.

I šef Ureda za borbu protiv korupcije KS Erduan Kafedžić ishitreno je upozorio da "bi to mogao biti eklatantan primjer zloupotrebe", te naveo mogućnost smjene odgovorne osobe pa i rukovodstva preduzeća.

- Ukoliko se potvrdi da je riječ o zloupotrebi, postoji zakonska osnova za smjenu odgovornog lica, odnosno postoji mogućnost da u konkretnom slučaju bude smijenjeno rukovodstvo ViK-a - kazao je Kafedžić.

Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo, kako je direktor Muhamed Bekto rekao Klixu, provjerava s kojeg maila su dobili zahtjev za objavljivanje oglasa KJKP Vodovod i kanalizacija.

- Mi smo na zahtjev poslodavca skinuli konkurs dok ne provjerimo njegovu tačnost. Ako se ispostavi da nije tačno, mi ćemo pokazati odakle smo dobili zahtjev za posredovanje, odnosno zahtjev za oglašavanje - kazao je Bekto.

U vezi sa ovim slučajem se danas oglasio i KJKP Vodovod i kanalizacija iz kojeg su poručili da se radi o lažnom konkursu, sa lažnim logom preduzeća i tekstu koji nikada kao takav nije dostavljen Službi za zapošljavanje KS.

- O svemu smo odmah obavijestili MUP Kantona Sarajevo i zatražili da se utvrde sve relevantne činjenice i poduzmu sve potrebne aktivnosti na otkrivanju lica koje je objavilo lažni javni oglas na web stranici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo. Isto tako ishitreno su se oglasili premijer Edin Forto i Šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić. S obzirom na to da za svako provođenje javnog oglasa, Ured za borbu protiv korupcije imenuje supervizora, vrlo je upitno zašto te informacije nisu prvo provjerili u Uredu koji raspolaže svim informacijama o raspisanim konkursima - naveli su iz ViK-a.

Naglašavaju da se radi o još jednom u nizu pokušaja umanjivanja poslovnih rezultata koje je uprava ovog preduzeća skupa sa radnicima postigla kako bi građanima Kantona Sarajevo osigurala kontinuirano vodosnabdijevanje.

- U nedostatku želje da se javnosti prikažu stvarni rezultati i evidentno poboljšanje u poslovanju i djelatnosti preduzeća, koji su vrlo vidljivi, a sa kojima  su upoznati i Vlada Kantona Sarajevo, nadležno ministarstvo, a posebno njihovi izabrani organi upravljanja u preduzeću. Umjesto da se podrže ovakvi rezultati, prostor se daje neprovjerenim i lažnim informacijama, koje stvaranju lažnu sliku o "haosu" u ovom preduzeću, "sumnjivom konkursu",  "eklatantnom primjeru zloupotrebe" - navodi se u reagovanju.

Da su Forto i Kafedžić prije istupa u javnosti kontaktirali ViK ili malo istražili, kao što smo mi učinili, mogli su lako utvrditi da je konkurs za novinara-saradnika objavljen u dnevnim novinama 30. aprila i da je otvoren deset dana, te da je uvjet za ovu poziciju "visoka stručna sprema, VII stepen".

{$galerijaFotografija}

konkurs Vodovod i kanalizacija
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.