open-navfaktor-logo
search
Ambasada BiH
Kako su Bosanci i Hercegovci u Velikoj Britaniji proslavili Dan nezavisnosti domovine
Zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu bila je premala da primi veliki broj gostiju koji su došli iz raznih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva da zajedno proslave Dan nezavisnosti naše domovine.
04.03.2020. u 07:37
get url
text
Abasada BiH u Velikoj ritaniji
Abasada BiH u Velikoj ritaniji

BH UK Network je u suradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji i svojim članicama, BH udruženjima u UK, organizovao svečani program povodom proslave Dana nezavisnosti BiH. U programu  su učestvovali učenici koji pohađaju bh. dopunske škole u Velikoj Britaniji (škole Birmingham, Coventry, Victoria London i Hertfordshire) i KUD Mladost Bosne iz Birmingama.

Iako kilometrima udaljeni od svoje matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj Britaniji okupili su se da proslave ovaj značajan datum za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Ova prilika je bila posebna za sve , naročito najmlađe, budući da je program održan u prostorijama BiH Ambasade u Londonu. Prisutni su imali priliku upoznati se sa bh. ambasadorom, Vanjom Filipović i drugim osobljem.  Za mnoge mališane ovo je ujedno bila i prva prilika da posjete našu Ambasadu.

{$galerijaFotografija}

Nakon izvedbe himne u pratnji gitare Hanne Jalisi, bivše učenice bh. dopunske škole Victoria, prisutne je pozdravio ambasador Filipović i poželio dobrodošlicu u ambasadu BiH svim nastavnicima/volonterima dopunskih bh. škola, učenicima, roditeljima i organizatorima iz BH UK Networka. Istakao je da ga izuzetno raduje činjenica da se nove, mlade generacije upoznavaju sa jezikom, kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine, a to znači i obilježavanjem jednog od najvažnijih datuma u istoriji naše zemlje, Dana nezavisnosti.

Izrazivši zadovoljstvo što vidi veliki broj prisutnih bosanaca i hercegovaca u prostorijama BiH Ambasade u Velikoj Britaniji, publici se obratio i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić.

- Bosna i Hercegovina ima svoje praznike, ali Dan nezavisnosti  je poseban zbog istine da je  BiH nastavila svoj kontinuitet nezavisnosti koji je imala od Kulina Bana. Danas u ambasadi Bosne i Hercegovine je radost vidjeti najmlađe bosance i hercegovce kako vole svoju domovinu. Danas su upravo oni u centru pažnje svojim nastupom - rekao je Pašić.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje bh. dopunskih škola Birmingham, Coventry , Victoria i Hertfordshire. Najinteresantniji kao i uvijek bili su upravo učenici koji su još jednom pokazali da rad sa učiteljima i volonterima uveliko doprinosi očuvanju i promovisanju našeg kulturnog identiteta i maternjeg jezika.

Posebnu pažnju je izazvao nastup prvačića bh. dopunske škole Birmingham Noush. Ovom prilikom otpjevala je pjesmu od Alena Islamovića "Srce od Bosne". U septembru se upisala u bh. dopunsku školu u Birmingamu kako bi naučila bosanski jezik. Noush je 36-godišnja pravnica koja radi doktorat na temu kako su bosanke, koje su bile žrtve seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini, ispričale svoje priče kroz različite procese tranzicijske pravde - Haški tribunal, Ženski sud i memorijalne događaje. Azra Bašić, učiteljica u bh. dopunskim školama, prisutnima se obratila izvedbom svoje divne sevdalinke. KUD Mladost Bosne je imalo još jednom priliku pokazati svoje umijeće, koji su pod budnim okom Fahire Hasedžić uz malo muzike i plesa obradovali prisutne, navodi se u saopćenju BH UK Network.

 

Ambasada BiH London1.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.