Radi se o bolesti koju je potrebno preležati, najčešće bez odlaska liječniku. Bitno je da zaražena osoba miruje i pije puno tekućine, a u pravilu, iako gripa može imati smrtni ishod, zdravi i mladi ljudi prebole je bez posljedica, piše Zadovoljna.hr. 

Iako postoje načini borbe protiv gripe, među kojima je najučinkovitija vakcina, ponekad je jednostavno ne uspijevamo izbjeći. Kada jedan član porodice dobije gripu, često se dogodi lančana reakcija te prije nego što se stignete i snaći većina vaših ukućana bude zaražena. Međutim, postoje načini koji vam mogu pomoći da zaustavite širenje gripe u domu kada se neko od vaših ukućana razboli. U nastavku pročitajte savjete kako spriječiti širenje gripe u vašem domu.

1. Odaberite jednu osobu koja će se brinuti za zaraženu osobu

Kada neko od vaših ukućana dobije gripu, ograničite kontakt između oboljele osobe i ostalih ukućana koliko god je to moguće. Ako je moguće, odaberite jednu osobu koja će preuzeti najveći dio brige dok je osoba zarazna, a to je otprilike sedam dana nakon pojave simptoma.

2. Zaraženoj osobi osigurajte odvojenu sobu

Ako imate tu mogućnost, neka osoba s gripom dok je zarazna ima svoju sobu. Ako je potrebno, promijenite raspored spavanja u vašem domu, a sa zaraženom osobom nemojte dijeliti ručnike, posuđe, igračke...

3. Sobu opremite maramicama i drugim potrepštinama

Osigurajte da osoba u izolaciji nadohvat ruke ima sve što bi joj moglo zatrebati dok je sama u sobi. Na taj način također ćete smanjiti kontakte i pomoći da se gripa ne proširi na ostale ukućane. Dodatak koji vam može biti koristan jest maska za lice koju možete kupiti u svakoj ljekarni.

4. Bez posjetitelja

Ne samo da trebate obavijestiti vaše članove porodice i prijatelje da je vaš dom trenutačno leglo zaraze, nego se potrudite i da se i zdravi članovi porodice klone sobe u kojoj je osoba s gripom. Možda zvuči okrutno, ali gora je situacija ona u kojoj se svi ukućani zaraze. Kada zaraza prođe, lako ćete nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

5. Redovno čistite i dezinficirajte sve površine koje su možda bile u dodiru s virusom

Virus gripe voli vrebati stvari koje svakodnevno dodirujete. Neke od njih su kuhinjske spužve i krpe, posuđe, stolovi, podovi, sudoperi.... Zato redovito čistite i dezinficirajte ove tačke. Kada neko od vaših ukućana dobije gripu, temeljito perite posuđe, pribor za jelo, posteljinu... Stvari poput kuhinjske spužvice bacite i zamijenite novima. Rublje i posteljinu bolesne osobe ne trebate prati odvojeno, međutim bitno je da nakon rukovanja sa stvarima zaražene osobe temeljito operete ruke.

6. Često perite ruke i izbjegavajte rukama dirati oči, nos i usta

Da bi pranje ruku bilo učinkovito, ruke sapunom perite najmanje 20 sekundi. Možete se opskrbiti i sredstvima za dezinfekciju ruku za trenutke u kojima ih nećete imati gdje oprati. Naravno, zapamtite da ta sredstva nisu trajna zamjena za sapun i toplu vodu. Vaše najmlađe ukućane podsjećajte da moraju prati ruke svaki put kada idu u kupaonicu, prije jela i nakon što se vrate doma iz škole, parka ili svih drugih aktivnosti izvan kuće. Na tvrdim površinama klice gripe mogu živjeti od dva do osam sati. Zato ih je lako pokupiti a da toga niste ni svjesni. Možete se zaraziti ako rukama primjerice dotaknete zaraženu kvaku, a onda protrljate oči ili zagrizete nokte. Držati ruke podalje od lica može biti izazovno, ali potrudite se da to činite, a i vaše najmlađe ukućane podsjećajte da čine isto to.

7. Usvajajte zdrave navike

Nemojte zaboraviti da je zdrav život odličan pomoćnik u borbi s raznim bolestima i zarazama. Postoje stvari koje mogu pomoći jačanju vašeg imunološkog sistema, a samim time pomoći vašoj porodici u borbi s gripom. Neke od njih su dovoljno sna, zdrava prehrana bogata povrćem i voćem, pijenje vode, redovita tjelovježba i izbjegavanje stresa. Zaključno, vakcinisanje je najučinkovitiji način za borbu protiv gripe, ali zdrave navike, održavanje doma urednim i higijena također vam mogu biti odlični saveznici.