Kako skuhati savršeno varivo: Sedam savjeta za dobar ukus

objavljeno: 23.02.2018. u 22:51

Koliko puta ste bili razočarani skuhanim jelom, a smatrali ste kako će biti veoma ukusno? Kod kuhanja variva često se dogodi da ne ispadne baš kako smo očekivali.

 

Uz ovih nekoliko savjeta, vjerujemo kako će vam svako varivo uspjeti.

Ne preskačite korake Kada krenete kuhati varivo, za bolji ukus, važno je meso kratko popržiti da dobije boju sa svih strana. Zašto? Zato što će tako biti ukusnije, a i varivo će dobiti jedan poseban okus i miris. Isto tako, bilo bi dobro da, kada kuhate varivo, i povrće kratko popržite na malo ulja, jer tako će dati puno bolji ukus i miris varivu nego da ga samo ubacite u vruću vodu.

Koristite kvalitetan lonac za kuhanje Važno je kuhati u loncu koji ima deblje dno i dovoljno je velik da biste mogli bez problema miješati, ali i da se povrće ili meso ne bi uhvatilo za dno lonca.

Krčkajte, ne kuhajte na jakoj vatri Najbolje varivo je kada je kuhano lagano, na najmanjoj temperaturi i kada nije na brzinu prekuhano, jer tako će i meso i povrće biti puno ukusnije i sočnije. Čak možete, ako imate dovoljno veliku vatrostalnu posudu, varivo staviti u pećnicu i tako ga skuhati.

Ne spremajte u frižider ako nije ohlađeno  Jedna od čestih grešaka spremanja ostataka hrane je ta da ju spremate u frižider još vruću ili toplu. Najbolje je ostaviti varivo otklopljeno, da se ohladi na sobnoj temperaturi, pa ga tek onda pospremiti u frižider.

Neukusno je Ako varivo nema baš neki ukus, a ni dodavanjem soli ili nekih začina ga niste popravili, dodajte malo sirćeta (kod posluživanja), čime bi se trebao popraviti ukus.

Ne koristite već narezano meso Svi smo barem jednom u nedostatku vremena kupili paket već narezanog mesa na kockice, koje obično služi za gulaš ili variva. Takvo meso nije baš najbolji izbor, jer nije svježe i moguće je da stoji u dućanu narezano već nekoliko dana. Time se gubi na svježini i okusu mesa. Zato je najbolje kupiti svjež komad mesa i sam ga narezati na kockice ili komade koji vam odgovaraju.

Ne koristite meso bez masnoće Iako većina ljudi ne voli masnoću na mesu, ili pazi na prehranu pa ne želi jesti masno, puno je ukusnije kada na mesu ima malo masnoće. Ona će meso učiniti  sočnijim, ukusnijim, a i mekšim, nego kada koristite potpuno "krhto" meso. Ako je meso bilo dosta masno, kada se varivo ohladi na sobnoj temperaturi, pospremite ga u frižider i nakon što ga izvadite iz frižidera, samo skinite masnoću koja se stegnula na površini variva.