open-navfaktor-logo
search
Donosimo pojašnjenje
Kako sebi možete uplaćivati zdravstveno osiguranje, ko mora platiti nekoliko stotina KM, a ko treba da uplati 92 KM
U Federaciji Bosne i Hercegovine građani imaju mogućnost da sebi uplaćuju zdravstveno osiguranje. Međutim, postavlja se pitanje koliko svi koji žele na ovaj način da imaju zdravstveno osiguranje, moraju retroaktivno uplatiti novca da bi uopće počeli sa redovnom uplatom doprinosa i koja je dokumentacija potrebna da bi se lično uplaćivalo zdravstveno osiguranje.
23.04.2023. u 07:51
get url
text

- Unazad recimo sedmicu bila sam na evidenciji nezaposlenih gdje sam imala zdravstveno osiguranje putem biroa. Pronašla sam posao, odjavila se sa biroa, ali takva je vrsta posla da trebam sama sebi uplaćivati zdravstveno. Otišla sam u poslovnicu Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo gdje mi je rečeno kako moram retroaktivno uplatiti 360 KM kako bih uopće mogla početi sa uplatom zdravstvenog osiguranja mjesec za mjesec!? Nije mi jasno zbog čega da uplaćujem toliki novac ako nisam bila dana bez zdravstvenog osiguranja - priča nam naša sagovornica.

Bila sam osigurana i zašto da plaćam 360 KM

Kaže kako su joj rekli da "tako mora" i dali joj sijaset uplatnica.

- Ja nisam bila mjesecima ili godinama bez zdravstvenog osiguranja pa da za prethodnih nekoliko mjeseci moram uplatiti 360 KM. Ponavljam, bila sam osigurana preko biroa i za mene su oni plaćali zdravstveno - priča nam razočarano.

Zatražili smo pojašnjenje u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS upitavši zašto se osobama koje su do jučer bile na birou, kojima je uredno uplaćivano zdravstveno osiguranje, traži da retroaktivno uplate 360 KM ako žele sebi da uplaćuju zdravstveno osiguranje, iako te osobe nisu ni dana bile bez zdravstvenog osiguranja. Tačnije, zašto da uplate baš 360 KM i kako to da plaćaju nešto što je za njih već plaćeno.

- Shodno odredbi člana 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju moguće je lično se osigurati na taj način što će osoba uplaćivati lična sredstva kao doprinos za obavezno zdravstveno osiguranje i to od dana prestanka svojstva osiguranika, odnosno, najmanje šest mjeseci unazad. Odnosno, zakonskim odredbama, licima koja su imala prethodno uplaćeno zdravstveno osiguranje, ne potražuje se uplata šest mjeseci retroaktivno - navode iz ZZO KS i dodaju:

- S tim u vezi, novčana obaveza na ime doprinosa, na mjesečnom nivou iznosi pet posto od prosječne bruto isplaćne plaće na području FBiH, a prema posljednjem objavljenom podatku Federalnog zavoda za statistiku.

Dokumentacija koja se mora priložiti

Prema najnovijim podacima Federalnog zavoda za statistiku, prosječna bruto plaća iznosi 1.849 KM. Naime, pet posto od 1.849 KM je 92,45 KM.

- Iznosi uplata za dobrovoljno zdravstveno osiguranje zavise od kretanja prosječne bruto plaće koja je ujedno i razlog izmjene mjesečnih iznosa, na što Zavod nema utjecaja - rečeno nam je.

Pojašnjeno je na koji način neko sebi može uplaćivati zdravstveno osiguranje i koju dokumentaciju treba podnijeti.

- Osobe sa prebivalištem u Kantonu Sarajevo, a koje nemaju nikakav drugi osnov osiguranja, u poslovnicama ZZOKS mogu predati zahtjev kako bi ostvarili pravo na obavezno zdravstveno osiguranje po navedenom osnovu, te priložiti prijavnicu o mjestu prebivališta (CIPS), dokaz o uplati (uplatnica) i uvjerenje Porezne uprave FBiH da nema tekućih osiguranja - naveli su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.