open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Kako se zloupotrebljava nacionalno blago: Izložena Hagada u Madridu nezakonita je reprodukcija
Nakon što se Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine oglasio povodom nedavne informacije o Sarajevskoj hagadi koja je izložena u Madridu poručivši da se radi o "nedozvoljenom i nezakonitom korištenju reprodukcije i prodaje materijala" iza koje stoji grupa ljudi okupljena oko izdavačke kuće Rabic, uslijedile su brojne reakcije.
30.09.2021. u 21:44
get url
text

Reagirala je i ambasadorica BiH u Španiji Danka Savić u čijoj organizaciji je izložba upriličena. U saopćenju je navela da nije bilo razloga da se "najbolje namjere i veliki trud dovode u pitanje".

- Ambasada BiH u Madridu organizira kulturne događaje s namjerom da u najboljem svjetlu promovira kulturu i historiju Bosne i Hercegovine. O pripremi izložbe koju smo nedavno organizirali u Madridu bile su upoznate sve relevantne institucije, a našoj je javnosti poznato da u BiH postoji nekoliko izdanja, replika Sarajevske hagade – navodi se u saopćenju.

No sporna je reprodukcija Hagade izložene Madridu.

- Ugovor sa Rabicom potpisan je 2004. godine u trajanju od pet godina za izdavanje knjige, i to je okončano 2009. godine. Nakon toga oni su nastavili štampati knjigu, pa imate izdanja iz 2010, 2011, 2012..., i poslije, za šta su trebali da budu kažnjeni. Tada sam se obraćao inspekciji, nikada nisu ništa uradili, i sada kada je to prošlo, nakon što su oni štampali dodatne knjige van prava, sada naravno sve može proći. Oni evo već deset godina hodaju i zarađuju na Sarajevskoj hagadi, što pravi veliku štetu muzeju, ne samo na način na koji se to radi, već i finansijski. I očigledno da nema neko nas da zaštiti, a sad se i ambasada uključila. Svi naši napori koje smo uložili da ovdje izložimo knjigu, da bude dostupna, da se izrade izdanja, oni su sve popljuvali – pojašnjava v. d. direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.