open-navfaktor-logo
search
Odbacili ZAVNOBiH
Kako se vlast RS-a zvanično odrekla antifašizma: "Muslimani nisu narod već sekta"
Jednoglasno je, na opće odobravanje prisutnih, Narodna skupština RS-a usvojila Odluku o proglašenju nevažećim odluka donesenih na zasjedanju ZAVNOBiH-a
17.06.2019. u 19:42
get url
text
Narodna skupština RS

Antifašizam je, smatra predsjednik SNSD-a i aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, "vlasništvo Srba na ovim prostorima". Poruka je to koju Dodik već tradicionalno šalje sa manifestacija kojima se slave tekovine borbe protiv fašizma u BiH i regionu.

Iako danas antifašističku tradiciju fakturište isključivo srpskom narodu, Dodik je bio jedan od onih političkih predstavnika srpskog naroda koji su se zvanično odrekli antifašističkih vrijednosti i vezanih historijskih događaja, poput ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a.

Dvadesetog jula 1993. godine se dvoranom u Mrkonjić Gradu prolomio aplauz. Jednoglasno je, na opće odobravanje prisutnih, Narodna skupština RS-a usvojila Odluku o proglašenju nevažećim odluka donesenih na zasjedanju ZAVNOBiH-a. Jedan od prisutnih zastupnika bio je upravo aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH.

- Proglašavaju se u cjelosti nevažećim odluke Zemaljskog antifašističkog vijeća Narodnog oslobođenja BiH, donesene na zasjedanju održanom u Mrkonjić Gradu 26. novembra 1943. godine – navodi se u odluci.

Punih 50 godina, poentirao je zastupnik Mitar Miljanović, trajala je "srpska zabluda u vezi sa ZAVNOBiH-om".

- Padnemo li ikad više u naručje toj zabludi, onda otvoreno treba reći da nijesmo ni dostojni da se nazivamo slobodnim, slobodoljubivim narodom. Međutim, treba odmah istaći čvrstu povezanost zablude zvane ZAVNOBiH sa zabludom zvanom AVNOJ. Zbog toga smatramo da i AVNOJ-evsku zabludu zauvijek odbacimo, nadajući se da će AVNOJ-evsku zabludu zauvijek odbaciti i ostale srpske države, ako i to da će tu zabludu u svojoj duši odbaciti svi Srbi u rasijanju – poručio je Miljanović tokom rasprave.

Istovremeno je jednoglasno, što je također popraćeno aplauzom, podržan prijedlog kojim je pokrenuta inicijativa da se ukinu odluke AVNOJ-a.

- Poništavajući odluke AVNOJ-a, mi skidamo ljagu sa ovog časnog srpskog naroda i sa imena jednog od najvećih vladara u historiji srpskog naroda Kralja Petra I oslobodioca. Vojujući na ovim krajevima za slobodu srpskog naroda kao Petar Mrkonjić, on se sigurno nije borio zato da njegov narod živi sa dušmanima i neprijateljima – pojasnio je Miljanović svoj stav koji je oduševio ostale zastupnike.

Da se razriješi bilo kakva dilema vezana za (anti)fašističke vrijednosti političkih predstavnika srpskog naroda, potrudio se i tadašnji predsjedavajući Narodne skupštine RS-a i kasniji osuđenik za ratne zločine Momčilo Krajišnik. On je tokom rasprave podsjetio prisutne na ranije donesenu odluku prema kojoj Narodna skupština RS-a "ne priznaje da su Muslimani narod nego da su jedna vjerska sekta".

{$galerijaFotografija}

S obzirom da se Narodna skupština RS-a zvanično odrekla ZAVNOBiH-a i AVNOJ-a, a samim tim i antifašističkih tekovina, vrlo je, čak i neovisno o ideološki motiviranim zločinima počinjenim u proteklim ratovima, upitan kredibilitet Dodikovih današnjih teza o srpskom narodu kao "vlasniku antifašizma na ovim prostorima".

Odluka Narodne skupštine RS-a o odbacivanju odluka ZAVNOBiH-a
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.