I pored toga, svjedoci smo da se na ulicama konstantno nalazi kabasti otpad prislonjen uz kontejnere ili na ulici.

Međutim, ima stanovnika Sarajeva koji bi platili odvoz kabastog otpada, pa smo provjerili kako se sa KJKP Rad ugovara ova usluga.

Pozvali smo broj telefona 033/641-051 i javila nam se službenica u Radu. Kada smo joj objasnili da želimo platiti za odvoz kabastog otpada, ljubazno nas je prekinula i dala nam broj mobitela radnika koji je zadužen za općinu Novi Grad.

Informisala nas je da je za svaku općinu u Kantonu Sarajevo zadužena druga osoba za odvoz kabastog otpada.

Na službenom broju telefona javlja se Ekrem Čaušević, kojeg pitamo šta trebamo uraditi da odvezu kabasti otpad?

- Trenutno nemam na raspolaganju kamion za odvoz kabastog otpada, pa vam ne mogu ništa obećati, pa da se čujemo za dva dana. Ako vam se žuri, možete sami odvući kabaste stvari u reciklažno dvorište i to možete odložiti besplatno.

Želim da to vi uradite i, naravno, platit ću vašu uslugu. Želim da se riješim starog namještaja fotelje, stola, kauča i ormara. Koliko bi to koštalo, pitamo ga.

- Ne mogu vam reći tačnu cijenu, a takva tura odvoza kamionom od dvije tone kabastog otpada, koštala bi oko 100 maraka. Mi vam kažemo kada možemo doći i vi to malo ranije iznesete pred kuću ili zgradu i mi to pokupimo. Prije toga dođete na blagajnu Rada i uplatite za odvoz kabastog otpada – pojasnio je Čaušević.