open-navfaktor-logo
search
Čistoća je najbolja odbrana
Kako se riješiti žuljeva na rukama
Većina žuljeva nastaje iz različitih razloga te zarasta bez posljedica. Ipak postoji nekoliko sitnica koje možete učiniti da vam se bolno mjesto oporavi što prije
22.08.2018. u 17:31
get url
text

Portal Menshealth donosi nekoliko savjeta kako tretirati mjesta gdje se pojave žuljevi:

1. Ne dodiruj žulj.

Ostavi mjehurić na miru. Gornji sloj mjehura je sterilan i štiti donje slojeve kože od infekcije. Ako ga probušiš možeš otvoriti put bakterijama. Pazi i gdje se nalazi da ga ne bi slučajno povrijedio.

2. Održavaj ga čistim.

Nježno dodiruj mjesto kada ga pereš vodom i sapunom. Mjehurić je osjetljiv i održavanje čistoće je jedna od najboljih obrana.

3. Pazi na otečenost.

Ledom možete kontrolirati oticanje žuljeva. Upaljeni mjehur čini svaku aktivnost vrlo bolnom. Led će smanjiti upalu i spriječiti da se mjehur povećava, što će skratiti vrijeme prolaska ozljede.

4. Šta ako pukne?

Ako ga slučajno probušiš, izložit ćeš to mjesto infekciji. Pokrij povrijeđeno mjesto labavom gazom i flasterom, ne prečvrsto, samo da se drži, da ga ne bi povezom stisnuo i da mjehur ne bi puknuo.

5. Bušenje samo sterilnom iglom!

Žulj treba probušiti sterilnom iglom. Ako vas mjehur boli i već se jako povećao, morate ga probušiti. Očistte mjesto alkoholom i probušte vrhom sterilne igle. Vrlo pažljivo istisnite mjehur da tekućina izađe kroz načinjenu rupicu. Nakon toga namažite vazelinom drenirano mjesto da ostane vlažno, a ranu pokrijte zavojem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.