navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Prva pomoć

Kako se ponašati dok ste u prirodi, šta uraditi u slučaju ujeda zmije

Vrijeme je sve intenzivnijeg boravka u prirodi i planinarenja, a uz uživanje u svim blagodatima koje nam ovi predjeli nude, neke činjenice valja imati na umu. Jedna od njih je da u prirodi i zmije traže svoje mjesto pod suncem.

Objavljeno: 25.05.2020. u 16:35
get url
text

Neke ugrize poput onih kada osoba slučajno stane na zmiju, gotovo je nemoguće spriječiti. Međutim, postoje mjere opreza koje mogu znatno umanjiti mogućnost da vas zmija ujede:

Pustite zmiju na miru. Zmija je mnoge ujela jer su pokušpali da joj se približe. Zmije najčešće pobjegnu, a samo u rijetkim slučajevima napadaju.

Izbjegavajte visoku travu ako nemate prikladnu obuću (debele kožne čizme), te se što je moguće više krećite već postojećim stazama.

Ruke i noge ne stavljajte na mjesta koja nisu pregledna (primjera radi, nemojte zavlačiti ruku u grm ili iza nekog kamena). Ne podižite kamenje ili komade drveta ako niste na dovoljnoj udaljenosti od potencijalnog napada zmije.

Posebno budite oprezni ako se penjete po stijenama.

Ipak, ako vam se to desi ili nekome od članova vaše porodice i prijatelja sa kojima ste na izletu, važno je znati da se na mjestu ujeda obično primjećuju dvije ubodne ranice od zmijskih zuba, udaljene šest do osam milimetara jedna od druge, iako ponekad može biti i samo jedna ranica ili pak ogrebotina.

Unutar nekoliko minuta, a u nekim slučajevima i nakon par sati na mjestu ugriza javljaju se otok, bol (oštra, sijevajuća), potkožna krvarenja ili čak mjehurići ispunjeni krvavim sadržajem.

Neposredno nakon ujeda osoba osjeća glavobolju, vrtoglavicu, nesvjesticu, mučninu i povraćanje, a nakon nekog vremena oteknu i regionalni limfni čvorovi.

U slučajevima šoka, koji je najčešće i glavni uzrok smrti, dolazi do pada krvnog pritiska, ubrzanog rada srca, koža je orošena znojem, hladna i blijeda, te može nastupiti zatajenje disanja.

Neovisno o tome je li riječ o ujedu neotrovne ili otrovne zmije, potrebno je odmah zatražiti pomoć ljekara.

A dok ne stignu kola hitne pomoći, evo kako pomoći unesrećenom:

1. Istiskajte mjesto ujeda sve do pojave sukrvice, ali pazite: rana se nikako ne smije isisavati, jer postoji velika šansa da u usnoj duplji postoji mikro-ranica, preko koje otrov može ući u krvotok.

2. Otrov koji se zadržao na površini kože treba obrisati suhim čistom krpom i staviti hladne obloge.

3. Osobi treba dati što više tečnosti, isključivo vode.

4. Ne treba paničiti i praviti nagle pokrete, a posebno ne trčati, jer i te aktivnosti, između ostalog, ubrzavaju cirkulaciju krvi (i limfe) kroz organizam i doprinose širenju toksina.

5. Važno je imobilisati ujedeni ekstremitet: ako ste znatno udaljeni od naseljenog mjesta može se primijeniti i podvezivanje, koje se vrši uz oprez, jer se u slučaju neadekvatne podveske ili dužeg zaustavljanja krvotoka može nanijeti šteta veća od one koju bi prouzrokovao otrov. Ne koristite pertle, užad i slično, nego trakaste komade tkanine (kao što je zavoj). Cilj podvezivanja nije potpuno prekidanje cirkulacije iznad ujedenog mesta, nego njeno usporavanje, relativno ravnomjerno raspoređenim pritiskom na većoj površini. Podvesku povremeno treba otpuštati (na oko 20 minuta), pa ponovo umjereno pritezati.

Nakon ukazane prve pomoći ujedenog treba transportovati do najbliže zdravstvene ustanove, gdje će biti medicinski zbrinut, jer serum protiv zmijskog otrova smije sati samo ljekar.