open-navfaktor-logo
search
KPZ Sarajevo
Kako se od virusa brane u zatvoru: Napravili sobe za izolaciju, temperaturu mjere triput na dan
Postupajući u vanrednim okolnostima usljed pandemije koronavirusa i kazneno-popravne institucije su morale promijeniti svoj dosadašnji način rada.
30.03.2020. u 12:54
get url
text

Tako su u KPZ-u Sarajevo, a kako smo ranije pisali, nakon generalne dezinfekcije svih površina, zabrane posjeta, te obavezne dezinfekcije i laserskog mjerenja temperature prilikom ulaska, napravili i određeni broj izolacijskih soba.

U ove sobe smještaju se osobe kojima je po osnovu određene mjere pritvora određeno zadržavanje i one se, kako nam je rečeno, dezinficiraju na dnevnoj osnovi.

Direktor KPZ-a sarajevo Faruk Zubčević kazao je za Faktor kako su u stalnom kontaktu sa članovima kriznih štabova, kao i sa policijskim i sigurnosnim službama, te sudovima, a sve u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom i održavanjem nivoa sigurnosti.

{$galerijaFotografija}

- KPZ Sarajevo je odmah i bez odlaganja preduzeo sve mjere i radnje koje je Krizni štab FBiH ocijenio kao neophodne. Konkretno, kompletan zatvor, dakle sve infrastrukturne površine unutrašnjosti su tretirane tečnošću za neutralisanje virusa - unutrašnji zidovi, hodnici, ćelije, staklene, metalne i kombinovane stvari koje se nalaze u unutrašnjosti centralnog objekta, Odjeljenja Ustikolina i objekta Igman. Na dva ulaza su postavljene zone, posredstvom kojih se dezinficira odjeća i obuća, a identična stvar je urađena sa vozilima, bez obzira na njihovu namjenu. Prilikom ulaska svih osoba laserski se mjeri temperatura i to se realizuje tri puta u toku dana za sve uposlenike, kao i za osuđene i pritvorene osobe - kaže Zubčević.

Granične prostorije i šetnice, su također tretirane medicinskim rastvorom, dodaje direktor KPZ-a.

Faruk Zubčević     FOTO: INES LUČIĆ

- Smatramo da je Ministarstvo pravde Federacije BiH i kazneno-popravni zavodi, u skladu sa svojim ovlastima i mjestom u pravosudnom sistemu blagovremeno poduzeli sve mjere u smislu sačinjavanja pravne regulative, koja se u ovakvim situacijama primjenjuje, da su se izdale sve potrebne naredbe u smislu ponašanja, kao i to da je formiran iznimno korektan odnos unutar KPZ-ova, posebno po pitanju ravnomjerne raspodjele opreme, dezinficijenasa i svih pomagala, kojim bi se spriječile negativne konsekvence virusa COVID-19. Uspostavljena je vertikalna koordinacija koja je obuhvatila sve KPZ-ove od Federalnog ministarstva pravde, na čijem čelu se nalazi ministar Mete Jozić i u ovim teškim danima pokazana je velika profesionalnost i striktnost pri poštivanju svih parametara sigurnosti - kaže Zubčević.

kpz, koronavirus (2).jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.