open-navfaktor-logo
search
BH-Gas
Kako se kretala veleprodajna cijena gasa od 01.1.2000. do 01.5.2019. godine
Najveće procentualno povećanje veleprodajne cijene je bilo 01.1.2006. godine u iznosu od 35,71 posto
16.05.2019. u 14:13
get url
text

BH-GAS je objavio saopćenje za javnost uz pregled veleprodajnih cijena prirodnog gasa prema distributivnim kompanijama počevši od 01.1. 2000. do 01.5.2019. godine, koje su se mijenjale u skladu sa Odlukama Vlade FBiH.

Navedeni pregled, kako su naveli, dostavljaju kako bi javnost mogla analizirati kretanje veleprodajne cijene i uočiti da je maksimalna cijena po kojoj je BH-GAS isporučivao prirodni gas distributivnim kompanijama iznosila 820 KM/1.000 Sm3 i to u periodu od 01.11.2011. do 31.8.2013. godine.

Istovremeno, najveće procentualno povećanje veleprodajne cijene je bilo 01.1.2006. godine u iznosu od 35,71 posto.

cijene gasa

-Imajući u vidu izjave raznoraznih stručnjaka, institucija, udruženja, vijeća i ostalih ne možemo se oteti utisku da davanjem netačnih izjava u medijima stvaraju negativnu sliku kako će kompletna privreda propasti, a u isto vrijeme niko od "stručnjaka" nije prezentovao niti jednu činjenicu da je neki od privrednih subjekta, sa cijenom od 820 KM/1.000 Sm3 propao, jer prirodni gas je i sa tom cijenom bio konkurentan u odnosu na ostale energente - navode iz BH-Gasa.

Iz BH-Gasa još jednom ističu da je prijedlog koji je upućen resornim ministarstvima isključivo baziran na ruskom povećanju cijene prirodnog gasa i da nikakvih drugih utjecaja na predloženo povećanje nije bilo.

-BH-Gas je suočen sa drastičnim gubicima u poslovanju i doći će u situaciju da neće moći izmirivati fakture prema ruskom isporučiocu Gazpromu, ali ne zbog svojih troškova ili bilo kakvih dugova, već isključivo iz razloga što mjesecima prodaje prirodni gas ispod cijene koštanja tačnije, prodaje prirodni gas po nižoj cijeni od one po kojoj se prirodni gas nabavlja i transportuje do potrošača - dodali su.

Na kraju su još jednom naglasili da izražavaju žaljenje zbog netačnih, neistinitih, zlonamjernih i spinovanih informacija raznoraznih stručnjaka na koje BH-Gas nema namjeru trošiti vrijeme niti demantovati s obzirom na to da je samo jedna istina, te da je na rast ruske cijene prirodnog gasa uticao porast cijena nafte i naftnih derivata što javnost može jasno vidjeti na benzinskim pumpama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.