open-navfaktor-logo
search
Predrasude
Kako se ekipa sa Twittera na Gološevom tvitu pošteno obrukala, a on je samo citirao Tolstoja
Lakše je razbiti atom nego predrasude.
24.01.2023. u 15:51
get url
text

Prethodni citata pripada Albertu Einsteinu, jednom od najznačajnijih naučnika u historiji čovječanstva. 

Citat koji je na Twitteru objavuo hafiz Dževad Gološ pripada jednom od najvećih književnika svih vremena - Lavu Nikolajeviču Tolstoju. Preciznije, citat pripada liku iz Tolstojevog djela "Krojcerova sonata".

- Kažu, muzika utiče na dušu, uzvišava je. Budalaština! To nije istina! Ona utiče, ali nimalo ne uzvišava dušu - citirao je Gološ. 

 

Ogroman broj reakcija na Twitteru pokazao je da su ljudi, među njima i poznati novinari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, političari i drugi tviteraši, reagirali u skladu sa vlastitim predrasudama o Gološu, želeći ga predstaviti primitivnim, radikalnim, neobrazovanim. Mnogo više su rekli o sebi. 

Među reakcijama je i ona Gordana Duhačeka, novinara Index.hr i LGBTI aktiviste. Napisao je, između ostalog: "Ovaj tip mrzi i muziku". A ovaj tip je ni manje ni više nego - Tolstoj. 

Neki su "počastili" Gološa, tačnije Tolstoja, riječima da je "srednjovjekovni klaun". 

Istina je da Tolstoj nikad nije poslušao "Sneg je opet Snežana" (ili onaj njegov lik iz novele kojem je Tolstoj "udahnuo" život) od Šabana Šaulića, samo se primjedba nije odnosila na jednog od najpoznatijih Rusa svih vremena, već na hafiza Gološa. 

Neki bi Gološa, tačnije Tolstoja, poslali na Visočicu. Praktično, jednog od najznačajnijih književnika kojeg civilizacija pamti poslali bi najradije negdje da nema nikakvog dodira sa civilizacijom i da ne kvari njihov "napredni" svijet, poželjne modele ponašanja i razmišljanja.  Zanimljivo u ovom kontekstu je i to da je upravo ta njegova novela na neki način njegov obračun sa društvenim normama.

 

Zastupnik Naše stranke Dragan Mioković, čovjek koji je zadužen za polemike na Twitteru sa svakim sa čijim se mišljenjem ne slaže i sa svakim ko se usuđuje kritizirati Našu stranku, ovog puta je oštro odgovorio, pogađate - Tolstoju. 

 

VEZANI TEKST - Citati velikog pisca Lava Nikolajeviča Tolstoja: Govori samo o onome što ti je jasno, inače šuti

 

Žargonski rečeno, ekipa na Twitteru se "prosula kao riža". Ne zbog toga što možda nisu čitali "Krojcerovu sonatu" Lava Nikolajeviča Tolstoja, odakle je Gološ "izvukao" taj citat ili što nisu čitali bilo šta od Tolstoja, već zbog toga što su dozvolili da ih vlastite predrasude nasamare. 

Prvo ih je Gološ pustio neko vrijeme da mu se "nagovore", a onda je objavio novi tvit. 

Bio je to mali eksperiment i Gološu je očito uspio. 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.