open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravlje
Kako se bh. građani mogu vakcinisati u Novom Pazaru
U Novom Pazaru do sada je vakcinisano oko 25 posto odraslog stanovništva, a na vakcinaciju dolaze i Bosanci i Hercegovci.
28.05.2021. u 17:10
get url
text

Kazao je to za Faktor Šefadil Spahić, direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, ističući kako je zaključno sa 25. majem vakcinisano 15.626 osoba, a revakcinisano 11.832.

- Brojem vakcinisanih, imajući u obzir sve okolnosti u kojima se vrši masovna vakcinacija, relativno smo zadovoljni. Nije lažna skromnost, a još manje pohvala ako kažemo da je uspjeh vakcinisati oko 25 posto odraslog stanovništva – kaže prim. Dr. Spahić.

Navodi kako se stanovništvo vakciniše Sinofarm, Pfizer, Sputnik V i AstraZeneca vakcinama.

- Svaki punkt, a ima ih osam, raspolaže opremom za čuvanje (frižider i zamrzivač) i dovoljnom količinom svih vakcina. Pored toga Zavod za javno zdravlje posjeduje određenu količinu koju može rasporediti u bilo kojem trenutku jednom od punktova – navodi Spahić.

Ističe kako se u Republici Srbiji mogu vakcinisati i strani državljani.

- Vakcinacija se može obaviti pod uvjetom da se prijave E upravi. Po pojedinačnoj prijavi dobijaju poziv kada i gdje se vakcinišu. Odlukom Kabineta predsjednika republike, a na grupni zahtjev upućen istoj instituciji, do sada smo vakcinisali, u par navrata, novinare i javne ličnosti iz Sarajeva i Tuzle. Posebno mi je drago jer su to dva grada koja su nam kadrovski pomogla u trenucima kada je bilo najteže za nas. Što možemo dobro vratiti dobrim i što ste vi novinari imali posebnu ulogu u ovoj pandemiji. Trebalo je u moru dezinformacija izdvojiti i na pravi način, u pravo vrijeme, i do svakog pojedinca plasirati istinitu i pravu informaciju – ističe Spahić.

Ističe kako je trenutno epidemiološka situacija u Novom Pazaru "nestabilna i nesigurna sa tendencijom laganog i postepenog poboljšanja".

- Smanjuje se broj novootkrivenih novozaraženih kao i broj pregleda i broj hospitalizovanih. Mukotrpan i iscrpljujući rad na prevenciji, liječenju i vakcinaciji lagano daje svoje rezultate. Nadam se brzom izlasku iz ove situacije i vraćanju normalnim uvjetima života, što iskreno želim i svima u Bosni i Hercegovini – zaključuje Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.