open-navfaktor-logo
search
Tradicija
Kako se bajramuje u porodici Hamza: Unuci kod nane na doručku i prvoj kahvi
Najbolja je nanina sarma i niko ne zna kao nana sarmu napraviti. Ja gledam nju kako i priprema, njene rukice naprave sitne sarme za jedan zalogaj, priča Emina, te dodaje da je i nanina pita posebna
04.06.2019. u 13:51
get url
text

U domu Fate Hamza prava bajramska atmosfera. Ova sedamdesetsedmogodišnja nana ima sina i kćerku, dva unuka Adnana i Kerima, unuke Eminu i Lejlu te dvoje praunuka Ahmeda i Aišu.

Svi su nakon bajram namaza došli na doručak i prvu bajramsku kahvu kod nane.

- Bajram mi je poseban jer sam, zahvaljujući dragom Allahu dž.š. koji mi je dao zdravlje, uspjela ispostiti ramazan, na svaku teraviju sam išla, na svaki rani sabah i na jutarnju mukabelu. Sretna sam i jer su sva moja djeca postila, što su svi išli u džamiju i jer smo se okupili i što ćemo se danas družiti, počastiti – priča nana Fata.

Kaže kako je svi paze, i sin i kćerka, unučad i zetovi.

- Valjda mi je to nagrada od Allaha na ovom svijetu. Svaki period života u sebi nosi nešto lijepo, uvijek sam se družila i sa omladinom, šta oni vole volim i ja – ističe nana.

Kaže kako se nekoliko dana prije Bajrama vrše pripreme.

{$galerijaFotografija}

- Mi smo i ramazan dočekali tako što se kuća poradi da se uz ramazan moglo biti aktivno u ibadetu, da se ne bi trošilo vrijeme na pospremanje kuće, tako i pred Bajram moje unuke meni pomognu da poradim. Za Bajram kćerka je napravila jednu baklavu, snaha drugu, unuka treću. Snaha je također napravila slano dan ranije, da se može podgrijati, a predveče je spremila pite. I onda se ujutro tradicionalno ovako kod mene okupimo. Na trpezi je uvijek sarma u raštiki, sitni ćevap i sve vrste pita – pojašnjava.

Unuk Adnan kaže da su nane i dede najbolji prijatelji svojih unuka.

- Oni ti uvijek u lice kažu što misle, upute kritiku da bi ti sutra bio bolji, a kada mi odemo iza naših leđa pričaju samo najbolje o nama. Mi sa našom nanom imamo prijateljski odnos, sa njom se družimo, poklanjamo joj pažnju. I kada bismo htjeli da se odužimo za sve što su nama nane i dede pružili tokom odrastanja mi im se ne bismo mogli odužiti. Pokušavamo da im pravimo društvo, da pomognemo bez pogovora - ističe Adnan.

I Emina nani pomaže svakodnevno, sa njom provodi jako puno vremena i sretna je jer je odrastala uz nanu.

- Nana nas čuva odmalena i ona nam je usadila prave vrijednosti od malih nogu. Šta god da se desi ja idem kod nane da s njom podijelim. Istovremeno je čuvala nas četvero unučadi. Nana je bila podstrek da idemo u mekteb, potom da naučimo učiti u Kur'anu, te nas je naučila da uzimamo abdest i klanjamo. Uvijek nas je vodila za ruku i u džamiju, na namaze i na sabahsku mukabelu. A Bajram nam dođe kao šlag na tortu nakon mjeseca posta – ističe Emina.

Adnan je na prvi bajram namaz otišao sa tri godine.

- I od tada svaki Bajram idem sa ocem u džamiju Carina i svi dolazimo kod nane, to je naša tradicija. Nana je uvijek davala i najbolje bajramluke i prvi je bajramluk uvijek od nane. Nana se brine o svakom detalju. Nju svi vole i svi njoj dolaze. Ja često kažem mami, s obzirom na to da živimo u istoj kući, mi sprat iznad, da nana uzme sve goste sve sebi. Ona može biti u društvu i sa mladima, te sa osobama svojih godišta, sa svakim nađe zajedničku riječ – ističe.

Imali su, kaže, nana Fata i dobrog dedu, koji je preselio prije dvije godine koji ih je pazio kao i ona.

- Najbolja je nanina sarma i niko ne zna kao nana sarmu napraviti. Ja gledam nju kako i priprema, njene rukice naprave sitne sarme za jedan zalogaj – priča Emina, te dodaje da je i nanina pita posebna.

Nana Fata kaže kako su njena djeca i unučad u svemu zajedno.

- I kad se kuća radi i kad se kuha, kad se sijeli, uvijek smo zajedno. Paze me, baš me je dragi Allah počastio. Ja sam u porodici isto bila najmlađe dijete i svi su meni pružali puno ljubavi i ja je i danas imam za svakoga – zaključuje nana Fata Hamza.

Fata Hamza
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.