open-navfaktor-logo
search
Hoće li donijeti odluku
Kako Schmidt može spriječiti "preletače": To bi značilo zatvorene liste i korak nazad u razvoju demokratije
Informacija objavljena u medijima da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt donijeti odluku koja se odnosni i na "preletače", što bi značilo svojevrsno ograničenje prelaska iz stranke u stranku tokom mandata, izazvala je čuđenje u nekim strankama i ocjenu da bi to bio korak nazad u razvoju demokratije.
27.04.2023. u 16:08
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt do kraja dana objavljuje odluke koje se tiču formiranja vlasti u FBiH

Prema informacijama, odluka Schmidta navodno se tiče prelaska zastupnika iz jedne stranke u drugu, a cilj je stati u kraj kupovini glasova u Parlamentu FBiH.

Milan Dunović, potpredsjednik Demokratske fronte i predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u bh. Parlamentu, kazao je da namjera i može biti prihvatljiva, ali da je pitanje da li se time ograničava sloboda rada svakog zastupnika.

- Kada sam vidio najavu donošenja te odluke, razmišljao sam o tome i ne mogu doći do zaključka šta mu je bilo na umu. Namjera može biti prihvatljiva, ali pitanje je da li se ograničava sloboda rada svakog zastupnika.

Ako to uradimo, bila bi situacija da ako zastupnik ne djeluje u skladu sa željama stranke, onda bi ona isključivanjem iz stranke oduzela mandat tom zastupniku. To su na neki način onda zatvorene liste sa mogućnošću oduzimanja mandata bilo kad tokom mandatnog perioda. Ne mogu dokučiti šta bi mogao uraditi jer ovo ne bi bilo u duhu demokratskih principa po kojima svaki zastupnik ima pravo na slobodno djelovanje – rekao je Dunović.

Šerif Špago, potpredsjednik SDA i predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, rekao je da ne vidi način kako visoki predstavnik može regulisati ovo pitanje svojom odlukom.

- U Izbornom zakonu BiH je regulisano da mandat pripada pojedincu, a ne političkom subjektu. Naravno to se može promijeniti, da mandat pripada političkom subjektu, ali bi onda i liste za izbore trebale biti zatvorene, stranke bi odlučivale ko će dobiti mandat nakon izbora i to bi bio korak nazad u razvoju demokratije u Bosni i Hercegovini – istakao je Špago.

Dodao je da bi sve moglo biti primjenjivo tek od narednih izbora.

VEZANI TEKST - Više od 60 zastupnika u BiH za dvije godine promijenilo dres ili su postali popularni "nezavisni"

- Ako se i donese takva odluka, ko može natjerati nekog zastupnika kako će glasati na sjednici Parlamenta, Skupštine…

Smatram da je u procesu formiranja izvršne vlasti donošenje takve odluke neozbiljno, ali ako se već na svaki način pokušava nametnuti Vlada HDZ-a i "Trojke" u Federaciji BiH mimo Ustava i zakona, onda je jedini način da Vladu imenuje gospodin Schmidt, da se ne igramo demokratije na ovaj način. Onda bi se definitivno potvrdilo da smo protektorat, a ne država u kojoj građani na izborima odlučuju ko će formirati Vladu – zaključio je Špago.

Komentar smo pokušali dobiti i od drugih zastupnika iz vladajuće koalicije, ali nisu odgovarali na telefonske pozive.

Zanimljivo je da je nakon najave donošenja ove odluke Schmidta protiv "preletača" prvi "transfer" koji je napravljen onaj Rame Isaka, kojeg je "Trojka" kandidovala za ministra u novoj Vladi FBiH. Ramo Isak je otac Arnela Isaka koji je nedavno napustio NES i djeluje kao "nezavisni" u Parlamentu FBiH. Njegova ruka bi mogla biti presudna pri glasanju u Parlamentu FBiH. I Ramo Isak je ove sedmice najavio da će napustiti Klub zastupnika NES-a u Zeničko-dobojskom kantonu, a stranku će napustiti ako, kako je kazao, "NES povuče još jedan potez koji nije u skladu sa statutom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.