open-navfaktor-logo
search
Kampanja bez granica
Kako SBB koristi osobe sa invaliditetom za predizbornu promociju
Postavlja se pitanje zbog čega je ministrica Dautbegović na sastanak u Udruženju slijepih pozvala i svoju stranačku kolegicu Adisu Omerbegović Arapović koja će tamo, ako je suditi prema najavi, biti isključivo u funkciji "potpredsjednice SBB-a"
04.10.2018. u 12:22
get url
text

U prostorijama Udruženja slijepih Kantona Sarajevo za danas u 12 sati najavljen je sastanak na kojem će se razgovarati o položaju osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja.

Kako je članove ovog udruženja obavijestio direktor Fikret Zuko, učešće na sastanku najavili su Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo, te potpredsjednica Saveza za bolju budućnost (SBB) Adisa Omerbegović Arapović sa saradnicima.

Prisustvo ministrice Dautbegović na spomenutom sastanku svakako je opravdano i poželjno, s obzirom da u resor Ministarstva kojim rukovodi spada i briga o osobama sa invaliditetom. Međutim, postavlja se pitanje zbog čega je Dautbegović na ovaj sastanak pozvala i svoju stranačku kolegicu Adisu Omerbegović Arapović ( i to "sa saradnicima"), koja će tamo, ako je suditi prema najavi, biti isključivo u funkciji "potpredsjednice SBB-a".

Nemoralno jeste, ali nije neobično da bh. političke stranke u predizbornoj kampanji koriste ranjive kategorije stanovništva za vlastitu promociju, pa na to evidentno nije imun ni Radončićev Savez za bolju budućnost. Naravno, predizborna obećanja su jedno, a realnost drugo, a upravo osobe sa invaliditetom u Kantonu Sarajevo to najbolje osjete na svojoj koži - od diskriminacije i nemogućnosti da pronađu stalno zaposlenje, pa do prepreka koje im svakodnevno onemogućavaju da se normalno kreću gradskim ulicama, ulaze u vozila GRAS-a i slično...

Nažalost, ni ministrica Dautbegović u svom mandatu, baš kao i većina njenih prethodnika, nije učinila gotovo ništa kako bi se ovi problemi riješili, pa je iluzorno očekivati da će dva dana uoči Općih izbora doći do nekih pozitivnih promjena u tom smislu.

No, da će biti velikih obećanja - u to nema sumnje, posebno od potpredsjednice SBB-a Adise Omerbegović-Arapović koja zasigurno ima "viziju" kako da osobe sa invaliditetom konačno postanu ravnopravni građani Kantona, a ne "lica drugog reda".  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.