open-navfaktor-logo
search
Ozbiljnost koinfekcije
Kako prepoznati gripu, prehladu ili COVID-19
U vrijeme kada se svijetom širi zaraza omikron varijantom koronavirusa istovremeno kada i gripa i prehlada, stručnjaci su otkrili kako prepoznati razliku između simptoma pomenutih respiratornih infekcija.
07.01.2022. u 08:55
get url
text

Tvrde da je testiranje najbolji način da se utvrdi o kojoj infekciji je riječ jer se simptomi bolesti mogu preklapati.

Virusi koji uzrokuju prehladu, gripu i COVID-19 šire se na isti način - kapljičnim putem iz nosa i usta zaraženih osoba i svi se mogu prenijeti prije nego što osoba shvati da je zaražena.

Vrijeme kada će zaražena osoba početi osjećati simptome varira od osobe do osobe, a potvrđeno je i da pojedini slučajevi zaraze koronavirusom mogu biti asimptomatski.

Kristen Coleman, asistentica istraživanja na Fakultetu javnog zdravlja Univerziteta u Marylandu, u SAD-u, kaže da su kašalj, groznica, umor i bolovi u mišićima uobičajeni i za gripu i za COVID-19.

Istovremeno, simptomi specifični za infekciju COVID-19 uključuju gubitak čula ukusa ili mirisa.

U međuvremenu, obične prehlade imaju tendenciju da budu blaže kada je riječ o simptomima, koji uključuju začepljen nos i grlobolju. Groznica je češća kod gripe.

Stručnjaci navode da uprkos nekim prikazima na internetu, virusi se nisu spojili kako bi stvorili novu bolest. Ali moguće je dobiti gripu i COVID-19 u isto vrijeme, stanje koje je trenutno poznato kao "flurona".

- Koinfekcija bilo koje vrste može biti ozbiljna ili u potpunosti pogoršati vaše simptome. Ako slučajevi gripe nastave rasti, možemo očekivati ​​da ćemo vidjeti više ovakvih tipova virusnih koinfekcija u narednim sedmicama ili mjesecima - kazala je Coleman.

Uz mnogo sličnih simptoma uzrokovanih ovim tipovima virusa, testiranje ostaje najbolja opcija da se utvrdi od kojeg su osobe oboljele.

Kućni testovi za gripu nisu toliko dostupni kao oni za COVID-19, ali pojedine apoteke nude testiranje na oba virusa istovremeno, napominje Coleman. Ovo može pomoći ljekarima da prepišu odgovarajuću terapiju.

Dodaje da bi laboratorije također mogle biti u mogućnosti da pregledaju uzorke na različite respiratorne viruse, ali da ih većina nema kapacitet da to rutinski radi, posebno tokom naleta COVID-a 19.

Vakcinacija pomaže u smanjenju širenja virusa. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da je istovremeno vakcinisanje protiv gripe i COVID-a 19 sigurno po zdravlje. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.