Pravilno čuvanje auto guma je bitno za sprečavanje bilo kakve štete na njima. U nastavku donosimo savjete za najbolji način skladištenja auto guma.

1. Obilježite pozicije

Prije uklanjanja guma obilježite na kojoj su poziciji bile na vozilu. To se radi kako biste prilikom ponovnog postavljanja mogli zamijeniti zadnje i prednje gume. Prednje gume se troše brže i zato ih treba rotirati kako bi imale optimalne performanse.

2. Operite gume

Operite gume i naplatke i izvadite sve kamenčiće ili strana tijela iz žlijebova na gumama. Ako gume skladištite bez felgi, poželjno je oprati ih dok su još na automobilu. Na taj način možete spriječiti bespotrebno kvašenje unutrašnjosti gume.  Ukoliko gume skladištite sa felgama, onda ih možete oprati i kada ih skinete s automobila, te ih dobro osušiti kako bi se spriječila korozija.

3. Skladištenje guma bez felgi

Ako skladištite gume bez felgi, treba ih postaviti uspravno na pod ili policu, odnosno da budu u istom položaju kako stoje namontirane na automobilu.

4. Skladištenje guma s felgama

Ako gume skladištite s felgama, mogu se staviti položeno, jedna na drugu. U tom slučaju prva guma se stavi na pod i nakon toga na nju se stavljaju ostale, s tim što je poželjno između guma staviti novinski papir. Gume sa felgom mogu se odložiti i tako što će se okačiti i visiti sa šipke.

5. Najpovoljniji uvjeti za skladištenje guma

Gume skladištite u tamnoj prostoriji u kojoj je temperatura od +15°C do +25 °C i u kojoj vlažnost zraka ne smije biti tako visoka da na gumama dolazi do kondenzacije. Gume zaštitite od svjetlosti, posebno od drektne sunčeve svjelosti i intenzivne umjetne svjetlosti s visokim sadržajem UV zračenja. Nemojte ih skladišiti na mjestima gdje ima ulja, maziva ili hemikalija, savjetuje BIHAMK.