open-navfaktor-logo
search
Korisni savjeti
Kako povećati kognitivne vještine i kreativnost kod djece
Ako je dijete fascinirano čitanjem knjiga, crtanjem, skupljanjem sličica ili izrađivanjem maketa, to je pokazatelj da razvija hobi. Možda vam se čini da su djetetu potrebniji odmor i igra nakon školskih obaveza, ali hobiji nisu samo za ispunjavanje slobodnog vremena i razonodu.
27.11.2022. u 08:32
get url
text

Naime, stručnjaci za dječji razvoj slažu se da djeca itekako imaju koristi od bavljenja nekim hobijem, jer takva vrsta aktivnosti može pomoći cjelokupnom razvoju djeteta.

Pet prednosti bavljenja hobijem za djecu:

1. Pomažu u rješavanju stresa

Bavljenje hobijima pruža opuštanje za um i tijelo. Djeca su danas pod stalnim pritiskom - pritiskom da ostvare očekivanja, postignu rezultate i ciljeve, da se istaknu. Hobi koji ih zanima i opušta te im podiže raspoloženje, nudi im savršen "bijeg" od briga, stresa i užurbanosti svakodnevnog života. Također, djeca imaju visok nivo energije koju je potrebno usmjeriti na nešto korisno, a hobiji su se pokazali savršenim za to.

2. Potiču i njeguju kreativnost

Većina hobija iskorištava kreativni potencijal djeteta. Potiču djecu da koriste maštu i podržavaju slobodu izražavanja, gdje stvaraju nešto jedinstveno, nešto što je njihovo, a što kasnije mogu podijeliti s drugima. Dijete razvija svoje kreativne ideje kad piše pjesme ili priče, crta, slika, bavi se muzikom ili nešto izrađuje svojim rukama poput oblikovanja gline ili keramike. Čak i jednostavan hobi kao što je skupljanje novčića ili poštanskih markica zahtijeva kreativnost u izlaganju kolekcije.

3. Poboljšavaju kognitivne vještine

Hobiji omogućuju djeci da se bolje usredotoče i koncentrišu. Pomoću hobija razvijaju svoje sposobnosti rasuđivanja, analize i rješavanja problema. Neki hobiji zahtijevaju i strpljivost, a budući da je dijete strastveno u svom hobiju, spremnije je potruditi se kako bi prevladalo sve izazove. Na primjer, čitanje knjige zahtijeva vrijeme, strpljenje, koncentraciju i fokus.

4. Dobri su za fizičko zdravlje

Hobiji koji zahtijevaju da djeca provode vrijeme vani čine ih fizički zdravijima i jačima. U današnje vrijeme kada su djeca puno vremena zatvorena u svojim domovima i ispred ekrana, hobiji kao što su sportovi na otvorenom, planinarenje, vrtlarstvo, promatranje i hranjenje ptica, briga o psu i šetnja, osiguravaju da su djeca dovoljno izložena sunčevoj svjetlosti i svježem zraku.

5. Pomažu u izgradnji društvenih vještina i šire krug prijatelja

Aktivnosti u kojima djeca trebaju komunicirati s drugima izgrađuju njihove društvene vještine. Hobiji koji uključuju putovanja, izlete i kampiranje pomažu djetetu da se prilagodi životu u kolektivu i grupama. Učestvovanje u hobi grupama i interakcija s ljudima koji imaju slične hobije također poboljšava komunikativne vještine, a pomaže sklapanju prijateljstava i širi krug prijatelja s istim interesima. Kod bavljenja sportom dijete će naučiti i dobar sportski duh, poštenu igru i kako biti timski igrač.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.