open-navfaktor-logo
search
Trenerica savjetuje
Kako ostati u formi tokom novogodišnjih praznika
Dvadesetšestogodišnja Rachel Dillon iz Queenslanda kaže da možete uživati u prazničnom razdoblju i obilju hrane koje ono donosi i ostati vitki, i to samo ako slijedite pet sljedećih koraka
22.12.2019. u 23:02
get url
text

Bogata trpeza, ispunjena masnom hranom, previše kolača, nedovoljno kretanja…, neke su od najvažnijih stvari koje će učiniti da nakon novogodišnjih praznika vaga pokaže znatno više kilograma nego što ste imali!?

Lična trenerica Rachel Dillon svjesna je toga, ali isto tako zna i da se to vrijeme može provesti i bez dodatnih kilograma.

Dvadesetšestogodišnja Dillon iz Queenslanda kaže da možete uživati u prazničnom razdoblju i obilju hrane koje ono donosi i ostati vitki, i to samo ako slijedite pet sljedećih koraka.

Mudro birajte

Prva stvar koju Dillon savjetuje je da sjednete, uzmete planer i odlučite kako ćete provesti vrijeme praznika. Vjerovatno ćete većinu vremena provesti s prijateljima i porodicom, ali ono što je najvažnije, smatra Dillon, je da sebi ne morate ugađati na svakom druženju i večeri.

Rachel preporučuje da odredite nekoliko prilika u kojima ćete sebi dati oduška i jesti što želite, a da za ostale prilike ipak malo pripazite. Primjera radi, ako ćete ići kod pordoice na bogati ručak, ujutro pojedite zdravi doručak i otiđite na trening.

Kontrolirajte porcije

Tokom novogodišnjih praznika lako je prevršiti mjeru i zato je važno kontrolirati porcije.

- Uživajte u najdražoj hrani, ali prije i poslije praznika budite svjesni veličine porcija koje unosite - kaže Dillon.

To ne znači da od stola ustanete gladni ili da morate jesti samo povrće dok svi ostali jedu pečeni krompir, nego da znate reći “ne” idućem slijedu obroka ako ste siti.

Dillon također smatra da je dobro tanjir napuniti šarenim voćem i povrćem, dok jednu četvrtinu tanjira čine proteini, a drugu četvrtinu kvalitetni ugljikohidrati.

Podijelie desert

Novogodišnji deserti uvijek su primamljivi, ali ni u njima ne treba pretjerati. Zato pijelite desert sa prijateljicom ili članom porodice i uštedite na kalorijama.

- Podijeliti desert s voljenom osobom, ne samo da je odličan način da prepolovite unos kalorija, nego vam i pomaže da uživate u radostima zajedno sa nekim drugim - navodi Dillon.

Ujutro uradite vježbu

Uz puno obaveza, vježbanje i treninzi često padaju u drugi plan u ovo doba godine. Ali Dillon smatra da je najbolje trening odraditi ujutro, tako da što god da se dogodi tokom dana ili uvečer, znate da ste taj dan učinili nešto jako važno za svoje zdravlje.

Ostanite aktivni

Lagana aktivnost, bilo slučajna ili planirana, uvijek će pomoći tijelu.

- Biti aktivna svaki dan, ne samo da je dobro za tijelo, nego i za um - smatra Dillon.

Zato, izađite iz gradskog prijevoza jednu stanicu ranije i prošetajte do ureda, ili malo to uradite tokom pauze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.