navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zajednički cilj

Kako ojačati porodične veze: Što više vremena provodite jedni s drugima

Provođenje vremena zajedno je jedan od najvećih poklona jednih drugima unutar porodice. Ne samo da dijeljenje kvalitetnog vremena jača i gradi porodične veze, već također pruža osjećaj pripadnosti i sigurnosti za sve u porodici.

Objavljeno: 19.01.2023. u 15:10
get url
text

Istraživanja su pokazala da kada porodice uživaju u zajedničkim aktivnostima, djeca ne samo da uče važne društvene vještine već imaju i veće samopoštovanje. Snažne porodične veze također podstiču bolje ponašanje djece, poboljšavaju akademske rezultate, jačaju komunikaciju između roditelja i djece i podučavaju vaše dijete kako biti dobar prijatelj.

Kao roditelj, igrate ključnu ulogu u njegovanju i zaštiti porodičnih veza, ali izgradnja jakih porodičnih veza ne dešava se uvijek prirodno. U našem užurbanom svakodnevnom životu potreban je zajednički napor da se izdvoji vrijeme za svoju porodicu. Ako želite da ovu čvrstu osnovu učinite stvarnošću u vašoj porodici, posvetite se ovih 10 osnovnih praksi.

Zakažite porodično vrijeme. Bilo da imate djecu školskog uzrasta ili tinejdžere, potrebno je planiranje kako biste bili sigurni da provodite dovoljno kvalitetnog zajedničkog vremena. Odvojite vrijeme za porodicu. Pogledajte svačiji raspored da vidite da li postoje periodi dana ili sedmice koji se mogu odrediti za porodično vrijeme. Pokušajte odabrati uobičajeno veče, možda jednom sedmično, kada se cijela porodica okuplja za zabavnu aktivnost. Ako ovu noć budete održavali po redovnom rasporedu, svi će steći naviku da je taj period rezervisan samo za porodicu.

Planirajte izlete. Drugi način da uključite porodično vrijeme u svoj raspored je planiranje redovnih jednodnevnih izleta. Ako je ovo nešto što zvuči zabavno za vašu porodicu, pokušajte planirati putovanje barem mjesec dana unaprijed. Obilježite ga u porodičnom kalendaru i uvjerite se da su svi upoznati sa planom.

Stvorite nove tradicije. Iskoristite zajedničko vrijeme da stvorite porodične tradicije, poput zajedničkog branja prvih jagoda u ljetnoj sezoni. Neke porodice uživaju u posjećivanju istog lokalnog festivala svake godine ili u zajedničkom trčanju.

Jedite obroke zajedno. Odaberite nekoliko noći tokom sedmice kada očekujete da se svi okupe oko stola. Nemojte dozvoliti telefone ili druge uređaje. Samo pojedite obrok i razgovarajte zajedno.

Istraživanja su pokazala da zajedničko jedenje ima pozitivne efekte na fizičko i mentalno zdravlje djece. Također može ojačati komunikaciju i ojačati porodične veze. Ako niste u mogućnosti da se okupite na porodičnoj večeri zbog zauzetosti rasporeda, probajte sa doručakom. Ključno je da se okupite i uživate u obroku bez ometanja.

Radite kućne poslove kao porodica. Neka čišćenje vašeg doma ili briga o vašem dvorištu bude odgovornost koju dijeli cijela porodica. Napravite listu obaveza i neka se svi prijave. Zatim odredite vrijeme tokom sedmice ili vikenda kada svi mogu da se bave svojim poslovima u isto vrijeme.

Ako vaši tinejdžeri imaju zahtjevan raspored i treba im malo više fleksibilnosti, dajte im rok da završe svoje kućne poslove, ali podsjetite ih da zajednički poslovi idu mnogo brže. Štaviše, zajedničko obavljanje kućnih poslova također može podstaći osećaj timskog rada, posebno ako neko završi rano i spreman je da pomogne drugom članu porodice da završi svoje zadatke. Da bi obavljanje kućanskih poslova bilo više isplativo, planirajte malu nagradu kada je posao obavljen kao što je sladoled, gledanje filma ili igranje društvenih igara.

Napravite izjavu o misiji. Kada većina roditelja razmišlja o izjavama o misiji, oni misle na neprofitne organizacije i preduzeća, ali ovi dokumenti dobro funkcionišu i za porodice. Iako može izgledati malo otrcano ili previše poslovno, sastavljanje izjave o porodičnoj misiji može vam pomoći da utvrdite prioritete vaše porodice.

Izjava o porodičnoj misiji može podsjetiti sve na osnovne vrijednosti vaše porodice ili ono što najviše volite jedni kod drugih. Lako je i zabavno razvijati se kao porodica, tako da je to odličan projekat za porodičnu noć. Vaša izjava ne mora biti duga ili komplikovana. Nešto poput "U našoj porodici se volimo i pomažemo jedni drugima" je dovoljno (ali ako vaša djeca žele da razmišljaju o dugačkoj listi i to je odlično!).

Kada završite, izložite svoju izjavu o misiji na istaknutom mjestu u vašem domu. Čitajte ga, pozivajte se na njega i često razgovarajte o tome. Pomaže učvrstiti ono što je važno za vašu porodicu.

Održavajte porodične sastanke. Porodični sastanci su dobro vrijeme da se iznesu pritužbe ili da se razgovara o budućim planovima. Naprimjer, porodični sastanak je dobro vrijeme za razgovor o predstojećem jednodnevnom izletu, porodičnom odmoru ili o tome kako planirate da završite kućne poslove sljedećeg vikenda.

Ovi sastanci mogu biti zakazani događaji u vašem porodičnom kalendaru ili ih možete napraviti improviziranim i dozvoliti bilo kojem članu porodice da sazove sastanak ako osjeti potrebu. Porodični sastanci se također mogu koristiti za postavljanje porodičnih ciljeva. Svaki od ovih sastanaka započnite čitanjem izjave o misiji svoje porodice. Ako imate veliku porodicu, počnite tako što ćete pitati da li neko ima problem ili prijedlog teme o kojoj bi željeli razgovarati. 

Cilj ovih sastanaka je rješavanje porodičnih pitanja na produktivan način.

Ohrabrite članove porodice. Osjećaj podrške porodice jedan je od najvažnijih elemenata izgradnje jakih porodičnih veza. Ovakve veze će kod vaše djece trajati cijeli život.

Da biste stvorili osjećaj podrške, ohrabrite sve da nauče šta je važno članovima njihove porodice i da daju sve od sebe da podrže jedni druge u dobrim i lošim trenucima. Svi u porodici treba da se osećaju ovlašćenim da saopćavaju dobre i loše vijesti i da dobiju odgovor pun ljubavi.

Cilj je da se svi u porodici zajedno raduju kada stvari idu dobro i saosećaju kada stvari ne idu kako je planirano. Kada članovi porodice osijete podršku, prebroditi teška vremena postaje mnogo lakše.

Zakažite odmore. Iako je vrijeme za porodicu važan dio svakodnevnog života, svima je također potreban odmor. Ne samo da treba da ohrabrujete svoju djecu da provedu malo mirnog vremena sami kako bi se napunili, već morate i da odvojite vrijeme za sebe.

Roditeljstvo je ogromna odgovornost koja može uticati na vas. Kao rezultat toga, nikada se ne osjećajte loše zbog pauze. Bićete bolji roditelj kada to učinite.

Volontiraj zajedno. Istraživanja su pokazala da što više dajemo, to smo sretniji i zahvalniji u vlastitim životima. Štaviše, davanje vremena i energije da nečiji život učinite boljim uvijek je snažno iskustvo učenja. A kada vaša porodica zajedno dijeli ova iskustva učenja, to će ojačati vaš odnos.

Volontiranje može izložiti djecu mnogim različitim ljudima i povećati njihovu razumijevanje za one koji su drugačiji od njih. Također učite djecu da budu više empatična i manje egocentrična. Volontiranje je također povezano s brojnim poboljšanim zdravstvenim rezultatima, uključujući bolje fizičko i mentalno zdravlje, povećanje zadovoljstva životom, veće samopoštovanje i smanjenje simptoma depresije.

Podržite interese vašeg djeteta. Jake porodice podržavaju strasti svojih članova porodice. Bilo da to znači prisustvovanje njihovim fudbalskim utakmicama, čitanje serijala knjiga koje vole ili pomoć u prikupljanju figurica iz filma ili TV emisije, važno je podržati djetetova interesovanja.

Ako se vaše dijete bavi sportom, muzikom, izviđačima ili nekom drugom školskom aktivnošću, pružite mu podršku na neki način. Ne morate preuzeti vodeću ulogu ako to nije vaš stil. Pronađite način da pokažete svojoj djeci da podržavate ono što rade i da želite da im pomognete u njihovim aktivnostima, bez obzira na to što oni mogu biti. Ako niste sigurni kako možete pomoći, pitajte svoju djecu za njihovo mišljenje. Pitanje pokazuje da vam je stalo do stvari koje ih zanimaju. 

Družite se sa drugim porodicama. Niko ne živi izolovano od ostatka porodice ili okruženja. Svi smo mi dio zajednice, zato budite sigurni da vaša porodica treba gradi odnose sa drugim porodicama. Bilo da se radi o vašem kraju, vašem školskom sistemu ili vjerskoj zajednici, važno je da provodite vrijeme i sa drugim porodicama.

Radeći stvari zajedno, sa drugim porodicama, ojačaće vaše porodične veze i pomoći vam da vidite kako članovi vaše porodice komuniciraju sa drugima.

Zapamtite da vaša djeca i tinejdžeri uče na primjerima. Kada odvojite posebno vrijeme za porodičnu zabavu i aktivnosti, pokazujete ne samo da cijenite porodicu, već da cijenite i svoju djecu pojedinačno. Nema većeg poklona koji možete dati svojoj porodici i nema boljeg načina da ojačate svoje porodične veze od toga da svoju porodicu učinite prioritetom.