open-navfaktor-logo
search
Preventivne mjere
Kako nos i usta učiniti otpornijim na prolazak virusa?
Svi uzročnici virusnih infekcija, pa tako i koronavirus, u organizam najčešće ulaze na nos i usta.
30.03.2020. u 13:59
get url
text
Stomatidin i Lysobact

Zbog toga se u okviru preventivnih mjera, među kojima je naročito važno izbjegavanje dodirivanja usta i nosa i higijena ruku, preporučuje i očuvanje sluznice usne i nosne šupljine.

Kada je sluznica očuvana tada predstavlja najvažniju odbrambenu branu prodoru virusa kroz nos ili usta u grlo. Ukoliko je cjelovitost sluznice usne i nosne šupljine narušena ili nedovoljno otporna, tada je olakšan prolazak virusa u područje grla gdje uzrokuje grlobolju koja je jedan od simptoma infekcije koronavirusom.

Očuvane barijere vlastitog tijela glavna su odbrana ulasku virusa u organizam i prepreka daljnjem prodoru virusa preko grla dublje u disajni sistem, tj. u pluća. Zbog toga je izuzetno bitno jačati otpornost sluznice usta i nosa i jačati ove barijere tijela od prodora virusa. U tome nam pomaže lizozim koji je jedna od najvažnijih komponenti našeg imunog sistema i sastavni dio sluznice usta i nosa s kojima virusi prvo dolaze u dodir. Lizozim ulazi u sastav spreja za nos Lynase i Lysobact lozengi.

Kako Lynase štiti sluznicu nosa?

Uzimajući u obzir da su dosadašnja saznanja o infekciji COVID-19 pokazala da se koronavirus zadržava u nosu, neophodno je djelovati preventivno, u cilju zaštite nosne sluznice. Lizozim koji je fiziološki prisutan u nosu faktor je prirodnog imuniteta i zaštita sluznice nosa od infekcije.  Međutim, često se dešava da osobe sklone infekcijama imaju snižene nivoe lizozima, te se zbog toga preporučuje primjena sprejeva koji sadrže lizozim i slanu otopinu natrijevog hlorida u koncentraciji od 0,9%,  koja nosu vraća vlagu i zaustavlja upalu sluznice, te doprinosti uklanjanju sekreta i sluzi iz nosa čineći sluznicu nosa dovoljno vlažnom i čistom.

Kako pomaže Lysobact u sprečavanju prodora virusa?

Primjenom lijeka Lysobact lozenge u organizam unosimo lizozim koji svoje korisne efekte ispoljava na sluznicu cijele usne šupljine, čineći je slabije prohodnom za prodor virusa. Također, otapanjem lozengi u usnoj šupljini pojačava se lučenje vlastitog lizozima u sastavu pljuvačke, što doprinosi zaštiti sluznice od prodora virusa, te rezultira prevencijom nastanka infekcije. Kod virusnih infekcija, ključno je zadržati sposobnost organizma da samostalno sprečava infekciju i bori se protiv virusa. Prirodna zaštitna svojstva organizma se mogu nadopuniti i pojačati upotrebom lijekova koji sadrže lizozim. Lizozim sprečava i doprinosi smanjenju rizika za nastanak grlobolje na način da djeluje protivupalno. Osim lizozima, Lysobact lozenge sadrže vitamin B6 ili piridoksin koji ima sposobnost da obnavlja sluznicu. Na taj način brže zacjeljuju oštećenja sluznice usne šupljine koja, ukoliko postoje, narušavaju njenu cjelovitost i olakšavaju prodor virusa u grlo i dublje dijelove disajnog sistema.

Stomatidin – dodatna preporučena zaštita

U cilju preventinog djelovanja i dodatne zaštite područja grla, preporučuje se primjena rastvora na bazi heksetidina koji su odobreni za primjenu na sluznicu usne šupljine. Heksetidin u sastavu Stomatidina pouzdan je antiseptik sa širokim spektrom djelovanja protiv mikroba, uzročnika infekcije. Heksetidin djeluje protiv upale, te pomaže u saniranju oštećenja ili oboljenja sluznice usne šupljine doprinoseći očuvanju prirodne barijere. Ispiranjem usne šupljine i kontaktom sa sluznicom eliminiše ostatke mikroba i njihove raspadne produkte. Nakon primjene Stomatidina, aktivna komponenta se dugo zadržava u ustima, a prodire u sve dijelove usne šupljine pri čemu ne dospijeva u krv i svoje djelovanje ostvaruje lokalno na sluznicu. U poređenju sa ostalim sličnim rastvorima koji se mogu primjenjivati u usnu šupljinu kao što su rastvori koji sadrže povidon jod, Stomatidin ne ostavlja smeđe tragove u ustima i može se primjenjivati kod svih osoba uključujući osobe sa bolestima štitne žlijezde kod kojih primjena rastvora koji sadrže povidon jod nije dozvoljena.

Poštujte preporučene preventivne mjere i dodatno se zaštitite u cilju očuvanja Vašeg zdravlja i zdravlja drugih osoba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.