open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Kako migrantima osigurati smještaj
Potreban koordiniran pristup svih aktera, državnih i međunarodnih organizacija te nevladinog sektora, u rješavanju situacije vezane za migrante
10.11.2018. u 19:01
get url
text

Organizacija "Bravo", u saradnji sa Crvenim krstom Novo Sarajevo i partnerskom organizacijom iz Italije, okupila je u Sarajevu predstavnike uglavnom mladih ljudi iz 15 evropskih država na konferenciji o situaciji u vezi s migrantima, kao jednom od gorućih problema u Evropi posljednjih godina.

Žaklina Ninković govorila je na skupu o situaciji u Bosni i Hercegovini u vezi s tom temom, a za Fenu ističe da se Društvo Crvenog križa/krsta BiH suočava s mnogim izazovima vezano za migrantsku situaciju u Bosni i Hercegovini, u smislu ispunjavanja njihovog humanitarnog mandata.

Insistirara se, kaže, na tome da treba postojati koordiniran pristup svih aktera - državnih i međunarodnih organizacija te nevladinog sektora u rješavanju situacije vezane za migrante. Vjeruje da je izlaz u sistemskom rješenju za koje misli da je moguće, ali da je za to potrebno malo više vremena.  

- Ovu konferenciju vidim kao priliku da prezentiramo situaciju i pokušamo, na sve načine, apelirati da se svi koliko god možemo uključimo u pružanje pomoći tim ljudima koji su u pokretu mjesecima - naglasila je.

Kaže da u BiH dolaze izbjeglice-migranti, uglavnom s područja Afganistana, Pakistana, Sirije, Irana, Iraka.

- Broj se povećavao od početka godine, a kapaciteti s kojima raspolažemo su ograničeni. Najveći problem je adekvatan smještaj, s obzirom na dolazak zime. Trenutno je najkritičnija situacija u USK-u - kaže ona.

Direktor organizacije "Bravo" Ismar Šehić kazao je da su sudionici te međunarodne konferencije raznih profila, a cilj je razmijeniti iskustva i doprinijeti smanjenju migranske krize.

Pojašnjava da je sarajevska konferencija dio međunarodnog projekta koji se realizira u pet država sudionica o raznim aktualnim temama. Za kraj kalendarske godine planiran je i završni projekt radi sumiranja rezultata.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.