open-navfaktor-logo
search
Ustoličenje Joanikija
Kako mediji u Srbiji u službi Vučićevog režima priželjkuju nerede u Crnoj Gori
Begradski mediji, precizniji tabloidi, koji su u službi režima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priželjkuju nerede u Crnoj Gori 5. septembra i najavljenog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija na Cetinju.
31.08.2021. u 08:44
get url
text

Tako naslovnice listova "Informer", "Srpski telegraf", "Alo" i "Kurir" najavljaju, a možda i priželjkuju ratni scenarij. Naslovi su "Milo želi da padne krv", "Milo hoće da nas pobije", "Milo traži krv na Cetinju"...

VEZANI TEKST - Đukanović: Bit ću na Cetinju 5. septembra ako ne promijene mjesto ustoličenja Joanikija

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prošle sedmice je kazao "kako je o cijeloj situaciji o ustoličenju mitropolita SPC-a Joanikija u prethodnom periodu dat preveliki značaj".

- Sa adresa u Beogradu čulo se mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore u prethodnom periodu. U Crnoj Gori se to nije moglo doživjeti osim kao vrijeđanje i negiranje Crne Gore i našeg identiteta. Nažalost, to je doprinijelo da ovo pitanje ustoličenja postane percipirano kao političko i da zaokuplja značajno pažnju crnogorske javnosti - rekao je Đukanović.

Istovremeno, Vučić je za beogradske medije rekao kako još nije odlučio da li će doći na Cetinje 5. septembra.

- Ni na koji način ne želimo da izazivano dodatne tenzije ili da pravimo probleme - rekao je u svom stilu "mirotvorac" Vučić.

Istakao je i da Crna Gora mora biti prijateljska zemlja Srbiji.

VEZANI TEKST - Vuksanović Stanković za Faktor: SPC zahvaljujući DF-u Crnu Goru vuče u "srpski svet"

- A da li smo saglasni sa odlukama nečijeg rukovodstva, to je druga stvar. Drugo je odnos prema narodu u Crnoj Gori, poštujemo i volimo, bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost. Naš posao je, naravno, da prije svega brinemo o pripadnicima srpskog naroda - poručio je Vučić.

Informacija da će poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikije biti ustoličen na Cetinju podijelila je crnogorsku javnost te ponovo nakon izbora podigla tenzije u ovoj zemlji.

Hiljade Crnogoraca protestovalo je protiv ustoličenja Jaonikija na Cetinju, poručivši da je to pokušaj da se ponizi nacionalno, državno i duhovno središte Crne Gore.

Mitropolit Joanikije tvrdi da će se njegovo ustoličenje ipak održati na Cetinju uprkos tenzijama.

- Podrazumijeva se da će to biti na Cetinju - kratko je prokomentirao Joanikije za crnogorske medije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.