open-navfaktor-logo
search
Revizija
Kako je trošila Služba predsjednika RS-a: Za "dan RS-a" oko 500.000 KM, nove "passate" 100.000...
Budžet predsjednika RS-a, kada je na ovu funkciju izabran Milorad Dodik, povećan je na oko 10 miliona KM
09.05.2019. u 15:04
get url
text

Glavna služba za reviziju RS-a objavila je revizorski izvještaj Službe predsjednika RS, a u kojem je, između ostalog, utvrđeno da je lani na obilježavanje 9. januara dana RS, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, potrošeno blizu pola miliona KM.

- Rashodi po osnovu obilježavanja "dana RS-a" iskazani su u iznosu od 494.091 KM, a odnose se na usluge organizacije 2018. godine, shodno zaključenom ugovoru sa preduzećem "Re:Publika" d.o.o. Banja Luka – istakli su revizori.

Interesantno je da se o ovoj banjalučkoj firmi vrlo malo zna, a na njihovom sajtu su navedene tek šture informacije da se bave "savjetovanjem i podrškom u strateškom i kriznom upravljanju informacijama i porukama u oblasti korporativnog i političkog komuniciranja". Ne postoje nikakvi detalji o vlasničkoj i upravaljačkoj strukturi, dosadašnjim projektima, a posljednje objave i to u kategoriji "blog" su iz 2015. godine.

Budžet predsjednika RS-a, kada je na ovu funkciju izabran Milorad Dodik, povećan je na oko 10 miliona KM, a skoro polovina tog iznosa daje se raznim humanitarnim udruženjima, za socijalnu pomoć, zatim kroz donacije višečlanim porodicama i drugo.

Za projekte podrške izgradnje objekata za djecu i omladinu prošle godine je izdvojeno oko milion KM, a odobren je 21 zahtjev, dok su rashodi za podršku humanitarnim i radnim akcijama iznosili blizu četiri miliona KM, od čega je odobreno 245 zahtjeva koji se najvećim dijelom odnose na pomoć porodicama u teškoj materijalnoj i zdravstvenoj situaciji za koje je izdvojeno 495.900 KM, zatim kroz pomoć i liječenje bolesne djece u RS 696.500 KM, za 14 porodica sa rođenim trojkama 42.000 KM ...

Međutim, u Službi predsjednika RS nisu štedili ni na nabavkama za svoje potrebe, pa su prošle godine kupljena dva Passata, te sistem video nadzora.

- Najznačajnija nabavka opreme odnosi se na nabavku sistema video nadzora od dobavljača "Sirius 2010" d.o.o. Banja Luka u iznosu od 154.440 КM i nabavku dva automobila marke "passat" u ukupnom iznosu od 95.319 KM – naveli su revizori u finansijskom izvještaju za 2018. godinu koji je dobio pozitivnu ocjenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.