open-navfaktor-logo
search
Osuđen na 14 i po godina
Kako je sudija obrazložio presudu Sanjinu Sefiću
Kako je obrazloženo u presudi, Sefić nije kočio, te je prednjim čeonim dijelom automobila udario Selmu Agić, koja je odbačena 30 metara, te Editu Malkoč, koja je odbačena 23 metra od mjesta udara
26.09.2018. u 12:51
get url
text

Kantonalni sud u Sarajevu osudio je Sanjina Sefića na jedinstvenu kaznu od 14,5 godina zatvora dok je optužene za pomaganje Sefiću nakon saobraćajne nesreće, u kojoj su poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić, oslobodio optužbe.

Tokom obrazlaganja presude, sudija Igor Todorović kazao je kako je Sefić upravljući "gofom 6", koji je u vlasništvo njegovog oca, vozio neprilagođenom brzinom od 65 kilometara na sat, u uvjetima smanjene vidljivosti i klizavog kolovoza, te ušao u raskrsnicu dok je bilo crveno svjetlo na semaforu. Pješaci su, kako se navodi u obrazloženju, na zelenom svjetlu prešli devet metara ceste, van pješačkog prijelaza.

{$galerijaFotografija}

Kako se navodi, Sefić nije kočio, te je prednjim čeonim dijelom udario Selmu Agić, koja je odbačena 30 metara, te Editu Malkoč, koja je odbačena 23 metra od mjesta udara. Tom prilikom Selma je zadobila teške telesne povrede usljed kojih je smrt nastupila na mjestu, dok je Edita također teško povrijeđena te je zbog zadobijenih povreda oko ponoći preminula u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon nesreće, Sefić je pobjegao sa mjesta događaja.

Sud je uzeo u obzir nalaz vještaka Ševala Kovačevića prema kojem je Sefić prošao kroz crveno svjetlo, što je potvrdio i svjedok Senad Zulčić, koji je kazao kako je stajao na semaforu na crvenom svjetlu, kada je pored njega prošao automobil većom brzinom, ali ne i u dijelu koji se odnosi na brzinu kojom se Sefićevo vozilo kretalo.

- Tužilaštvo nije uvjerilo Sud da se Sefić kretao brzinom od 105 kilometara na sat, kako je to navedeno u optužnici. Vještak Kovačević je do te brzine došao na osnovu oštećenja na vozilu i razmještaja tragova na licu mjesta. Međutim, on nije dao nikakvo obrazloženje, tačnije nije doveo u vezu vozilo sa brzinom od 105 km/h. Tužilaštvo nas također nije uvjerilo da su stradale djevojke bile na pješačkom prijelazu. Kovačević je do tog zaključka došao na osnovu otpalih dijelova sa vozila i plastike, a nije uzeo u obzir tragove boje sa vozila koji su se zadržali na udaljenosti od 8,6 metara od pješačkog prijelaza - kazao je Todorović.

U obrazloženju presude navodi se da je odbačaj tijela Selme Agić bio na oko 30 metara, a Edite Malkoč na 23 metra, a ne 38 i 31 metar kako se navodilo u optužnici.

Dodao je kako je vještak Milan Vujanović došao do toga da je mjesto udara bilo na udaljenosti od 8,6 metara nakon pješačkog prijelaza i to na osnovu tragova boje.

- Otpale ljuspice farbe se zbog kiše nisu mogle pomjerati, za razliku od otpalih dijelova vozila, što je Sud prihvatio. Sudu je nejasno zašto je Tužilaštvo Sefiću stavilo na teret lakši oblik krivičnog djela vezano za neukazivanje pomoći povrijeđenom, kada je nesporno da je Edita zadobila teške tjelesne povrede nakon kojih je preminula. Sud, s druge strane, ne može mijenjati činjenični opis na štetu optuženog - kazao je predsjedavajući Vijeća.

Sara Sefić je, kako je sudija Todorović naveo, oslobođena optužbi jer je sestra prvooptuženog, dok je ostala trojka oslobođena jer "Tužilaštvo nije predočilo valjane dokaze na osnovu kojih bi dokazalo da su počinili krivično djelo koje im se stavljalo na teret".

20180926092525_0J4A3724.JPG
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.