open-navfaktor-logo
search
Selektivna pravda
Kako je radilo Tužilaštvo: U kantonima kojima vlada HDZ nema utaje poreza, HVO nije pravio ratne zločine
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine se bavi samo ovdje Sarajevom i jednim dijelom Federacije. Tvrdi to bivši ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, naglasivši da je Tužilaštvo BiH u 2019. godini imalo četiri puta više istraga i optužnica u FBiH u odnosu na entitet RS, te da su u tom smislu "zaštićeni" i pojedini kantoni.
04.06.2020. u 20:19
get url
text

- Imamo Kanton 10. U prošloj godini je nula. Nema nijedne istrage. U kantonima sa hrvatskom većinom samo devet istraga je sprovedeno od strane Tužilaštva BiH, u RS-u četiri puta manje, u pola FBiH deset puta manje, što znači da postoji politički dil i politički utjecaj na kojeg je svjesno pristala glavna tužiteljica Gordana Tadić i onda se samo vrti ovdje oko Sarajeva i do Zenice i tu što se desi, tu promptno reagira – izjavio je Mektić.

U tom je kontekstu podsjetio da se nabavka "mobilne bolnice" u entitetu RS počela problematizirati prije nabavke respiratora, ali da u tom slučaju Tužilaštvo BiH ništa nije poduzelo.

Trend koji je obilježio 2019. godinu je, sudeći prema podacima Tužilaštva BiH, nastavljen i u 2020. godini. U prvih pet mjeseci ove godine je ta institucija podigla 20 optužnica u predmetima koji se odnose na državljane BiH. Pet optužnica se odnosi na državljane BiH sa mjestom prebivališta u entitetu RS, dvije na osobe iz Distrikta Brčko, a 13 na osobe iz FBiH.

Kada su u pitanju optuženi sa prostora FBiH, dva predmeta se odnose na osobe iz Kantona Sarajevo, dva na osobe iz Tuzlanskog kantona, tri iz Zeničko-dobojskog kantona, tri iz Unsko-sanskog kantona, te dvije iz Hercegovačko-neretvanskog kantona. Stanovnici ostalih kantona nisu bili obuhvaćeni optužnicama u prvih pet mjeseci ove godine.

Zanimljiva je i struktura krivičnih djela koja se stavljaju na teret optuženima. Najveći broj optužnica se odnosi na krijumčarenje migranata, njih pet, a četiri optužnice su podignute protiv osoba koje su učestvovale na stranim ratištima. Za utaju poreza su optužene tri osobe iz Brčkog, Zvornika i Sarajeva.

Borili su se državni tužioci u ovoj godini i protiv korupcije, tako što su podigli optužnicu protiv službenika Granične policije BiH Kenana Nikontovića iz Zenice, koji je uzeo 20 eura od supružnika iz Holandije kako bi ih pustio u BiH. To je, otprilike, bilo to što se tiče borbe protiv korupcije u ovoj godini.

Pored selektivnog procesuiranja, rad Tužilaštva BiH su u 2019. godini obilježili i poražavajući rezultati. Prema podacima Transparency Internationala, tokom prošle godine je donesena samo jedna presuda za krivična djela korupcije u predmetima koje vodi Tužilaštvo BiH, a tuženi je oslobođen. Donesena je još jedna uvjetna osuda koja nije pravosnažna.

U 2019. godini je, prema evidenciji Tužilaštva BiH, ta institucija podigla 84 optužnice, a najviše optužnica se podizalo u predmetima koji se odnose na ratne zločine (23), porezne utaje ili prevare (16) i krijumčarenje migranata (15).

U poreznim utajama ili prevarama, sudeći prema rezultatima Tužilaštva BiH, nisu učestvovala fizička ili pravna lica iz kantona sa, kako je to kazao Mektić, hrvatskom većinom. Svi predmeti u FBiH su se vodili protiv osoba iz Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

Mektićeve kritike na račun rada Tužilaštva BiH nisu prošle neprimijećene, pa se jedna od optužnica podignutih u 2019. godini odnosi i na njega. On je, skupa sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom, optužen za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

Borba Tužilaštva BiH sa zloupotrebama položaja ili ovlaštenja, kojoj javnost u BiH svakodnevno svjedoči, ne završava se tu. Optužen je i jedan pripadnik Oružanih snaga BiH, jedan službenik SIPA-e, te je podignuto i pet optužnica protiv službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Beskompromisna borba državnih tužilaca protiv organiziranog kriminala je u 2019. godini rezultirala i optužnicom protiv dvije osobe koje su u Srebreniku kafanski ceh platile krivotvorenom novčanicom u apoenu od 50 eura.

Ratni zločini pripadnika HVO-a i ostalih vojnih i policijskih formacija paradržavne tvorevine Herceg-Bosne u 2019. godini nisu zasluživali pažnju Tužilaštva BiH, pa protiv pripadnika tih formacija nisu podizane optužnice. Najviše optužnica je podignuto protiv nekadašnjih pripadnika Vojske RS-a. U 20 predmeta je optuženo ukupno 27 osoba. Njih četvero su nedostupni pravosudnim organima BiH. Dvojica optuženih su u Srbiji, jedan je u Kanadi, dok Milan Lukić u Estoniji izdržava kaznu koju mu je izrekao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju.

Protiv pripadnika Armije RBiH su podignute tri optužnice, ali je njima obuhvaćeno čak 18 osoba, čime Tužilaštvo nastoji izmijeniti karakter ratnih dešavanja u BiH, na način da se zločini Armije RBiH predstavljaju kao sistemski zločini u kojima je učestvovao veći broj pripadnika, dok su zločini Vojske RS-a uglavnom bili postupci "neodgovornih pojedinaca".

Tužilaštvo BiH nastavlja svoju praksu i u 2020. godini. U predmetu "Respiratori" su po "komandnoj dužnosti" uredno preskočeni kadrovi HDZ-a BiH, koji su dobili status svjedoka, ali je po istoj "komandnoj odgovornosti" osumnjičen federalni premijer Fadil Novalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.