open-navfaktor-logo
search
(Ne)uče iz grešaka
Kako je propao sarajevski fudbal, apsolutna dominacija Mostaraca
Ne tako davno fudbal je stanovao u Sarajevu, a sada se "preselio" u Mostar.
21.05.2022. u 21:35
get url
text

Klubovi iz grada na Neretvi dominiraju u Bosni i Hercegovini, što potvrđuju i trofeji. Zrinjski je prvak, Velež je osvojio Kup, Mostar SG je osvajač futsal Kupa (u finalu play-offa za prvaka igrat će protiv Salinesa), a za dva pehara u seniorskoj konkurenciji koji su završili u Sarajevu zaslužne su fudbalerke SFK 2000.

A prije samo sedam godina, u sezoni 2014/15, klubovi iz bh. prijestolnice dominirali su u našoj zemlji. Uz fudbalerke SFK, koje su i tada osvojile duplu krunu, sjajno su igrali i fudbaleri iz glavnog grada.

VEZANI TEKST - Luda sezona Veleža: Visoko letjeli, padali, primali niske udarce, nagrada stigla na kraju

FK Sarajevo je osvojio šampionsku titulu u Premijer ligi BiH, Olimpic je trijumfovao u Kupu BiH, a drugoplasirani Željezničar izborio je plasman u Evropu. Titulu prvaka BiH u futsalu osvojio je MNK Centar.

I umjesto da nastave sa dominacijom uslijedio je pad. Bukvalno na glavu. Već u idućoj sezoni bez Evrope su ostali i Sarajevo i Željezničar i Olimpic (prošle godine ovaj klub je i ugašen).

Sarajevski premijerligaši "vrtili su se u krug", u svakom prijelaznom roku mijenjali su igrački kadar, trošili su novac, ali nisu imali plan. Povremenim dobrim rezultatima zamazivali su oči navijačima, ali bi ubrzo shvatili da je to samo bljesak koji neće biti dugoročno rješenje za povratak u vrh bh. fudbala.

Istovremeno, drugi klubovi su rasli, a Velež je možda i najbolji primjer kako se predanim i poštenim radom može dosta toga napraviti za samo nekoliko godina.

U sezoni kada su Sarajevo i Željezničar ostali bez Evrope, Velež je ispao iz Premijer lige BiH. Međutim, Mostarci se nisu predavali i išli su korak po korak. Kalili su se u Prvoj ligi Federacije BiH, stvarali su tim, a istovremeno gradili i stadion, a plodove poštenog rada već ubiru. Prošlog ljeta su briljirali u Evropi, a sada su osvojili i pehar namjenjen pobjedniku Kupa, nakon 36 godina čekanja.

Ključ dobrih Veležovih rezultata mogla bi biti i činjenica da je tim dugo na okupu. Većina fudbalera iz udarne jedanaestorke nastupala je za Velež i u Prvoj ligi Federacije. Ekipa se izuzetno dobro poznaje i diše jednim plućima. Za dobru atmosferu pored Dudića i njegovih saradnika zaslužan je i menadžment tima, koji, kako se može čuti, finansijske obaveze prema igračima redovno izmiruje, što je rijetkost u domaćem fudbalu.

Sinoć je u utakmici protiv Sarajeva u timu Rođenih bilo sedam igrača koji su 2019. godine osvojili Prvu ligu Federacije BiH i izborili povratak u elitni razred bh. fudbala. To su: Slaviša Bogdanović, Denis Zvonić, Samir Zeljković, Mehmed Ćosić, Haris Ovčina, Brandao i Edo Vehabović.

VEZANI TEKST - Koliko košta titula prvaka BiH: Zrinjski na plaće potrošio više od tri miliona KM

Okosnica tima iz Prve lige FBiH nadograđena je iskusnim igračima kao što su Samir Radovac, Dino Hasanović, Nemanja Anđušić, Nermin Haskić..., što je bilo dovoljno da Dudić posloži ekipu koja će osvojiti trofej.

Drugi primjer je Zrinjski.

Plemići su prošle sezone ostali bez Evrope, ali su ljudi okupljeni oko kluba koji se sve pitaju odlučili da daju još jednu priliku Sergeju Jakiroviću, koji im se odužio na najbolji način. Sklopio je tim u kojem nije bilo previše izvikanih zvijezda, nego fudbalera koji će "gristi" za svaki, gol, svaki bod, svaku pobjedu...

Rezultat toga je činjenica da su u aprilu proslavili šampionsku titulu, sedam kola prije kraja sezone, što ranije nije pošlo za rukom niti jednoj ekipi u našoj zemlji.

Velež i Zrinjski zaista mogu biti vodilje i Sarajevu i Željezničaru, ali i svim ostalim klubovima u našoj zemlji, a njihova apsolutna dominacija u potpunosti je zaslužena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.