open-navfaktor-logo
search
Pronašli se
Kako je Konaković "prehrabro" napao Izetbegović jer je citirala Mašovića, a Mašoviću nije smio ništa reći
Amor Mašović, čovjek koji je život posvetio traganju za nestalima, koji je svjedočio strahotama gotovo svih masovnih grobnica nastalih tokom genocida i drugih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, već nekoliko puta je održao gotovo identičan govor, poslao iste poruke. Međutim, te riječi su navodno pojedini primijetili tek kad ih je ponovila prof. dr. Sebija Izetbegović.
27.09.2022. u 13:18
get url
text

Mašović, otkako je prisutan u politici član je SDA, bio je zastupnik te stranke u više mandata na različitim novoima vlasti - Skupština Kantona Sarajevo i Federalni parlament, ali ga javnost najbolje poznaje kao člana Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Između ostalog, Mašović je već dva ili tri puta u posljednje vrijeme govorio o potrebi jedinstva bošnjačkog naroda, pričajući vrlo jasno, glasno i otvoreno da razjedinjavanje, neki "puteljci" vode u ponavljanje prošlosti, nove ratove i agresije, masovne grobnice. 

Niko, ali baš niko iz Naroda i pravde, stranke koju predvodi Elmedin Konaković, o tome nije progovorio ni riječ. Posve je nemoguće da Konaković, Aljoša Čampara i ostali iz NiP-a, pa i koalicioni partneri iz SDP-a i Naše stranke, koji su se od sinoć obrušili na prof. dr. Sebiju Izetbegović, nisu vidjeli i čuli govore Amora Mašovića. Ti snimci imaju hiljade pregleda na različitim internet platformama. 

Kada je Sebija Izetbegović na jednom od skupova ponovila isto, navodeći nedvosmisleno da citira Amora Mašovića, Konaković se, a za njim i ostali, obrušio na Izetbegović. 

Naime, valjalo je skupiti hrabrosti pa javno progovoriti bilo šta kontra Mašovića, čovjeka koji više od dvije decenije sakuplja kosti po grobnicama, ali je zato Konaković "prehrabro" iskoristio priliku da se ponovo obruši na jednu ženu i nekoga ko nosi prezime Izetbegović. Uostalom, Konaković baš to radi unazad tri-četiri godine. Glavna meta njegovih političkih istupa i obračuna su Izetbegovići. 

Na šta je Mašović zapravo upozoravao?

- Sve ove staze i stazice koje su se odvojile od ovog utabanog magistralnog puta vode samo na jedno mjesto. Vode vas u jamu Lanište duboku 22 metra i vode vas do cucle i flašice četveromjesečne Amile Džaferagić i vode vas u jamu Lipovača u Nevesinju duboku 66 metara, na čijem dnu nismo našli crvene gumene čizmice malog Amara Ploskića iz Mostara, što tog Bajrama krenu u Presjeku kod Nevesinja da provede svoj prvi Bajram sa svojom nanom. Staze i stazice vode i do male novorođene Fatime Muhić u masovnoj grobnici u Potočarima. Te staze i stazice na kraju će nas odvesti u tekuće grobnice Drine, u Tomašice, u Srebrenice, u Lješevo i sve ove grobnice koje su do ovog časa pronađene. Zato vam kažem, a vi opet po svojoj savjesti, jedno je sigurno. Bakir Izetbegović za predsjednika, SDA na svim nivoima, kantonalnim, federalnom i državnom nivou. Živi bili - izjavljivao je Mašović. 

Prozvanim se našao upravo Konaković i NiP, ali su bili tihi sve do momenta dok se Sebija Izetbegović nije pozvala na riječi Amora Mašovića. 

VEZANI TEKST - Kako nazvati UZP i genocid ili šta Kojoviću znači "minimalni zajednički imenitelj" o ratu?

Na kraju krajeva, možda se Konaković i NiP s pravom mogu osjećati prozvanim, iako ih niko nije imenovao. Prvo, oni koji bi sa negatorima genocida i udruženog zločinačkog poduhvata tražili "minimalni zajednički imenitelj" o ratu, na vlasti su u Sarajevu zahvaljujući Konakoviću i NiP-u. Nisu li to, kako Mašović reče, "staze i stazice" koje vode u nove pokolje? Jer ako nećete insistirati na sudski utvrđenim činjenicama - genocid, UZP i drugi zločini - nego ćete tražiti "minimalni zajednički imenitelj" sa negatorima tih zločina, šta je to nego put u nova etnička čišćenja na ovim prostorima!

Ako nećete reagirati na mailove u kojima se za ezan kaže da je " bezobrazno ispiranje mozga", nego ćete brutalno napasti Islamsku zajednicu i reisu-l-ulemu, članovi vaše stranke će osporavati pozdravljanje islamskim pozdravom - selamom, šta su to nego "staze i stazice" koje vode do podjela, razjedinjavanja Bošnjaka, udar na kohezivno tkivo tog naroda?

Ako ste jedina stranka koja sa svojim koalicionim partnerom u Sarajevu (Naša stranka), koji bi tražio "minimalni zajednički imenitelj" o ratu, niste podržali zajednički nastup probosanskih stranaka u RS-u, dijelu države gdje je počinjen genocid i etničko čišćenje nad Bošnjacima i Hrvatima, šta je to onda nego "staze i stazice" koje vode razjedinjenu i olakšavaju put politikima koje su dovele do etničkog čišćenja i genocida, da tim putem i nastave? 

Ako vi i vaši stranački aktivisti ponavljate laži Riste Đoge o kojekakvim trezorima, šta je to nego "staze i stazice" kojima se velikosrpskom propagandom hrani žrtva?  

Ako svim silama osporavate i radite protiv Željka Komšića i koncepta građanske države i politike, a zagovarate aparthejd koji je suština Čovićevog legitimnog predstavljanja, šta je to onda nego "staze i stazice" koje vode bošnjački narod i ovu državu u sunovrat? I tako dalje, i tako dalje...

Ako su sve ovo činjenice, a jesu, ako znamo sve ove činjenice, a znamo, u čemu je onda tačno Amor Mašović pogriješio? 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.