open-navfaktor-logo
search
Ekološki incident
Kako je došao katran do prečistača otpadnih voda u Sarajevu
Kako se pretpostavlja za sada nepoznata osoba u kanalizacioni sistem izlila je crnu masu koja ima karakteristike katrana, zatraženo je da se u slučaj uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, radi utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja počinilaca, kazala je Vildana Brdarić
26.12.2019. u 10:05
get url
text

Nakon što je jučer katran dospio do prečistača otpadnih voda u Butilama i nakon brze reakcije inspekcije u Kantonu Sarajevo još nije poznato ko je sasuo katran i kanalizacioni odvod.

- Kako se pretpostavlja za sada nepoznata osoba u kanalizacioni sistem izlila je crnu masu koja ima karakteristike katrana, zatraženo je da se u slučaj uključi i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, radi utvrđivanja odgovornosti i sankcionisanja počinilaca - kazala nam je Vildana Brdarić, glasnogovornica Uprave za inspekcijske poslove KS.

KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS jučer je zatražen izlazak na teren zbog dotoka crne smjese iz kanalizacionog sistema. Osim vodnog inspektora i kantonalni inspektor rada u oblasti zaštite na radu, izvršio je nadzor iz svoje nadležnosti u objektu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama.

Izvršen je pregled bazena i kolektora, a uzeta je i izjava rukovodioca objekta, nakon čega je postupajući inspektor zapisnički naložio poslodavcu da u što kraćem roku oformi tim za sanaciju, te u saradnji sa ovlaštenom firmom očisti bazen od crne mase i izvrši propisno odlaganje te materije.

Iz navedenog razloga upućujemo poziv građanima da infomacije o eventualnim saznanjima u konkretnom slučaju, ali i svakom nesavjesnom postupanju u oblastima koje nadzire, prijave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS na jedan od redovnih načina komunikakcije.

Kako se postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Butilama ne bi oštetilo, ulaz za dotok otpadnih voda u postrojenje privremeno je zatvoren, pojsnila je Brdarić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.