open-navfaktor-logo
search
Kontra Ustavnog suda BiH
Kako je Dodik i najavio: Vlada RS-a ponovo utvrdila zakon o nepokretnoj imovini
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, po hitnom postupku.
15.12.2022. u 17:48
get url
text

Kako je saopćeno nakon današnje sjednice, "ovim zakonom uređuje se svojina na nepokretnoj imovini koja služi kao sredstvo vršenja i sprovođenja javne vlasti a koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini, a koja je upisana u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje je nadležna Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove kao svojina tih subjekata".

VEZANI TEKST - Mahmutović: Imovina je državna i vlasti u RS-u to moraju shvatiti, BiH nije sastavljena od entiteta

- Predloženim zakonskim rješenjem ne reguliše se svojina na nepokretnoj imovini, koja je u javnim evidencijama o nepokretnostima, za čije vođenje je zadužena Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, do 31.12.1991. godine bila upisana kao imovina s pravom raspolaganja ili upravljanja bivše Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine stavio je van snage Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske.

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šest delegata Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Bratić pitao na sjednici NSRS-a: Da li je Vojvodina vlasnik državne imovine ili Srbija?

Ustavni sud je stavio sporni zakon van pravne snage. Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala da riješi to pitanje putem formiranja Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu je djelovao i visoki predstavnik za BiH.

Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obaveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće - navodi se u presudi Ustavnog suda BiH.

Ova presuda izazvala je burne reakcije u manjem bh. entitetu, a tadašnji član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao kako "stranci i dva muslimana u Ustavnom sudu BiH patološki ne podnose RS".

VEZANI TEKST - Dodik ljut zbog imovine: Stranci i dva muslimana u Ustavnom sudu BiH patološki ne podnose RS

- Odlučna borba za to apsolutno neće izostati, čim dobijemo priliku, mi ćemo odmah predložiti novi zakon sa istim sadržajem, koliko god puta oni to budu ukinuli, mi ćemo isto toliko puta donijeti - rekao je tada Dodik i dodao da "BiH nije zadužena ni za kakav segment imovine".

- BiH ne pripada ni ono što je ona kroz razna otimanja visokih predstavnika i Ustavnog suda do sada dobila. Ukoliko budu rigorizni, izazvat će reakcije u Republici Srpskoj koje će sigurno dovesti do toga da Republika Srpska neće ostati u BiH, Republici Srpskoj ne treba takav sud, ni takvo pravo ni takav Ustav koji niko ne poštuje - rekao je Dodik, kazavši da je "Ustavni sud antiustavna institucija".

Zasad nije poznato da li je nešto mijenjano u sadržaju spornog zakona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.