open-navfaktor-logo
search
Ništa od sniženja zasad
Kako je Bećirović "principijelno" došao na sjednicu o HDZ-ovom zakonu, a na onu o PDV-u nije
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine definitivno neće razmatrati sniženje stope poreza na dodanu vrijednost (PDV) na osnovne životne namirnice. 
16.05.2022. u 11:49
get url
text
get url
text

Građani će i dalje plaćati skuplje namirnice i to zahvaljujući članovima Komisije za finansije i budžet Doma naroda. 

Komisija je trebala zasjedati prošle sedmice, ali je odgođena zbog nedostatka kvoruma. Došla su tri člana, pa je nedostajao još jedan da bi sjednica bila održana. 

Na sjednicu su došli delegati Dušanka Majkić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Lidija Bradara (HDZ). Nisu se pojavili delegati Marina Pendeš (HDZ), Denis Bećirović (SDP) i Nikola Špirić (SNSD).

Da bi se neko pitanje iz nadležnosti ove komisije našlo na dnevnom redu sjednice, potrebno je da Komisija da mišljenje. Kako se to nije desilo, pitanje sniženja stope PDV-a definitivno se neće naći na današnjoj sjednici zakazanoj u 12 sati. 

Osim PDV-a, tu su još i izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama, ali i dopune Zakona o finansiranju institucija BiH kojim se predviđa da je za vrijeme privremenog finansiranja institucija Bosne i Hercegovine, u slučaju kada nema budžeta, dozvoljeno finansiranje izbora.

Na sjednici Komisije je, dakle, nedostajao još jedan član da bi se mogli izjasniti o ovim pitanjima. S obzirom na svoje ranije "principijelno" ponašanje u okviru Institucija Bosne i Hercegovine, bilo je za očekivati da na sjednicu dođe bar Denis Bećirović, čime bi Komisija imala kvorum, a ova pitanja bi se našla na današnjoj sjednici. 

VEZANI TEKST - Čengić pohvalio Bećirovića, a naružio Nikšića: Posao dužnosnika jeste da dolazi na sjednice

Međutim, Bećirović se nije pojavio iz njemu znanih razloga, za razliku od sjednice Doma naroda krajem aprila kada je jedini iz Kluba Bošnjaka došao na sjednicu na kojoj je bio HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona. Da je sjednica tog dana održana, HDZ-ov prijedlog bi bio usvojen zahvaljujući glasovima delegata iz HDZ-a i SNSD-a. Zbog toga su delegati iz Kluba Bošnjaka, osim Bećirovića, bojkotovali sjednicu. 

Bećirović je tada obrazložio da je njegova obaveza kao delegata da dođe na posao, tačnije na sjednicu, a ne da izostaje. No zašto je taj princip za Bećirovića važio kada je u pitanju sjednica na kojoj je HDZ-ov zakona, ali ne i za sjednicu Komisije na kojoj bi se razmatralo pitanje PDV-a i druga, ovaj delegat javnosti nije objasnio. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.