open-navfaktor-logo
search
Pravdu će tražiti na sudu
Kako je Anto Marić dobio pa ostao bez "mercedesa" u nagradnoj igri INA-e i Energopetrola: Odmah sam vidio da je neka mućka
Sreća dobitnika glavne nagrade "mercedesa CLA 180 coupe", u nagradnoj igri INA i Energopetrol benzinskih stanica, nije dugo potrajala, a sve su prilike da dobitnik iz Prozora u mercedes neće tako lako "uskočiti", kako su poručivali organizatori igre.
11.03.2023. u 10:44
get url
text

Antu Marića, koji je u nagradnoj igri priređivača MITA Group izvučen prije mjesec dana, iznenadila je obavijest da automobil ipak neće dobiti i da se nagradna igra poništava zbog navodne greške u tehničkom sistemu za izbor dobitnika. On će, pak, pravdu tražiti na sudu.

- Izvlačenje je bilo 1. februara. Mene su nazvali oko pola dva-pola tri i javila se žena i rekla mi: "Čestitamo, dobili ste mercedesa." Imam i snimku razgovora kad me je nazvala. Rekla mi je da pripremim račun od igre što sam igrao. Poslao sam im račun Viberom i rekli su mi da je sve uredu. Sutradan mi je se javila druga žena i rekla da će mi poslati papire od auta i slike, da odem u policiju da vidim šta mi treba za probne tablice.

Ja sam spremio i ličnu, uslikao, i rekli su mi da će mi javiti kada bude dodjela nagrade. Međutim, prošlo je sedam dana, pa dvije sedmice i niko se nije javio. Ja pošaljem poruku i pitam hoće li biti to ubrzo ili ne. Rekli su mi da je procedura u toku, čekaju informacije od Holdine i javit će mi se uskoro. Tako je bilo do prošlog petka, kada su me nazvali iz MITA grupe i pitali da im pošaljem e-mail jer imaju neku obavijest za mene. Pitao sam kakva je obavijest i je li mora e-mailom, rekli su mi da mi ne mogu ništa govoriti i da će poslati e-mail. Tako su mi na e-mail poslali tu sliku – kaže za Faktor Anto Marić iz Prozora, dobitnik glavne nagrade u nagradnoj igri "Class Plus natoči, u Mercedes uskoči".

{$galerijaFotografija}

Iznenađen saopćenjem u kojem se navodi da se nagradna igra poništava, te izrevoltiran angažovao je advokata.

- Odmah sam vidio da je neka mućka i da ima tu nešto. Kako neću biti razočaran, okrenuo mi se život naopako. Advokat me je savjetovao da ništa još ne govorim. Pravdu ću tražiti na sudu. Mjesec dana sve je bilo regularno i taj petak kad su mi poslali nije regularno, a kažu mi: "Dobit ćete nagradu od 100 KM goriva". Rekli su da će to spremiti poštom, ali ja to neću primiti. Kažu da će auto podijeliti na četiri dijela i dati u humanitarne svrhe. Međutim, to je već davno odigrano. Ne znam šta bih rekao – razočarano govori Marić, koji radi kao inkasant u Vodogradu u Prozoru.

Nakon nagradne igre oglasili su se i iz MITA Group.

- Nakon provedenih dodatnih provjera, koje su standardni dio procesa provođenja nagradnih igara, utvrđeno je da dobitnik glavne nagrade u nagradnoj igri "CLASS PLUS NATOČI, U MERCEDES USKOČI", nije izvučen u skladu s Pravilnikom o provođenju nagradne igre registrovane u skladu s Zakonom o igrama na sreću (Službene novine FBIH br. 48/ i 60/15) pri Ministarstvu finansija FBiH (Rješenje Ministarstva br. UP-05-12-1-1522/22 od 23.11.2022. godine). Provjerom smo uvidjeli da je u ovom slučaju došlo do nenamjerne tehničke greške unutar samog sistema za koji je odgovoran vlasnik i operater računalne aplikacije putem koje se vrše izvlačenja nagrada te MITA Group kao priređivača nagradna igre. Kako je zbog navedenog došlo do materijalne povrede PRAVILA NAGRADNE IGRE "CLASS PLUS NATOČI, U MERCEDES USKOČI" te se u skladu sa Članom 11, nagradna igra se otkazuje u dijelu dodjele glavne nagrade "mercedes-benz 118 CLA 180 coupe" – stoji u njihovom saopšenju.

Dalje navode da spomenuta pravila nagradne igre ne ostavljaju mogućnost ponavljanja izvlačenja dobitnika glavne nagrade.

- To je u skladu sa zakonskim propisima iz Pravilnika o sadržaju pravila, uvjetima i načinu privređivanja nagradnih igara, Član 11. stav 1. ("Sl. novine FBiH", br. 30/2016, 63/2019, 92/2020 i 12/2022). Zbog toga je odlučeno da se novčani iznos u vrijednosti glavne nagrade automobila "mercedes-benz 118 CLA 180 coupe", podijeli na četiri ravnomjerna dijela i uplati na račune humanitarnih organizacija Crveni križ FBiH, Merhamet MDD, SHU DOBROTVOR i Caritas kako je to propisano članom 17. stav 1. Zakona o igrama na sreću ("Sl. novine FBiH", br. 48/2015 i 60/2015) – kažu iz MITA Group koja ovim putem izvinjava svim sudionicima nagradne igre i zajedno s operaterom računalne aplikacije radi na unapređenju sistema kako bi se izbjeglo ponavljanje greške u budućnosti.

Anto Marić dobitnik mercedesa, 11.03.2023
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.