open-navfaktor-logo
search
1.400 stanovnika
Kako gradić u Andaluziji prkosi pandemiji koronavirusa koja hara Španijom
Prije nego je pandemija koronavirusa žestoko pogodila Španiju, gradonačelnik gradića Zahara de la Siera odlučio je zatvoriti svih peta ulaza u grad koji se nalazi u Andaluziji.
03.04.2020. u 22:21
get url
text

Još 14. marta Santiago Galvan (40) je donio ovu odluku, a da je ona bila i više nego ispravna svjedoči podatak da u ovom gradu nema pozitivnih na COVID-19.

U međuvremenu je u Španiji registrovano preko 117.000 osoba pozitivnih na COVID-19, dok ih je više od 11.000 preminula od posljedica ovog virusa.

Ipak, 1.400 stanovnika Zahare odsječeni su od ostatka zemlje više od dvije sedmice, a čini se da njihova disciplina daje rezultate.

Ulaz u grad čuva samo jedan policajac dok stanovnici nastoje svoje resurse staviti na raspolaganje gradu. Tako je cisterna u kojoj je inače maslinovo ulje sada koristi kao cisterna iz koje se dezinfikuju ulice ovog španskog gradića.

Na ulazu u grad se vrši i dezinfekcija svakog automobila, dok se gradske ulice dezinfikuju svakog ponedjeljka i utorka oko 5.30 sati, a u tome učestuje deset ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.