open-navfaktor-logo
search
Amaterski
Kako FSBiH povećava integritet takmičenja: Iz partnerske kompanije podaci misteriozno nestaju
Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je prije gotovo godinu ozvaničio saradnju s kompanijom Genius sports, koja prikuplja zvanične podatke na utakmicama Premijer lige i Kupa Bosne i Hercegovine.
12.08.2020. u 14:39
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte ko može na utakmice Premijer lige: Fudbalski savez BiH uveo cenzuru!

- Genius sports je globalni lider u uslugama za zvanične sportske podatke i tehnologiju a sporazum predstavlja još jednu aktivnost FSBiH u cilju povećanja integriteta takmičenja, te upotrebe tehnologije u plasiranju sportskih rezultata. FSBiH je potpisao sporazum kojim se ovoj kompaniji daju prava da njihova mreža akreditovanih statističara, prikuplja podatke snimljene u realnom vremenu na terenu te prati integritet fudbalskih takmičenja na osnovu analize tih podataka - saopćeno je tada iz FSBiH.

Kako saradnja FSBiH i Genius sportsa izgleda 12 mjeseci poslije? Smiješno, jadno, čemerno, amaterski!

U doba pandemije koronavirusa, kada je krovna kuća bh. fudbala uvela cenzuru i omogućila da svega šest novinara može prisustvovati utakmicama Premijer lige, upravo bi ovakvi servisi trebali pomagati "sedmoj sili" da obavlja svoj posao. Međutim, to nije slučaj.

Sa Geniusa podaci misteriozno nestaju. Tako smo u drugom kolu sa premijerligaških stadiona mogli u jednom momentu vidjeti sastave timova i određene statističke parametre, a nekoliko sati poslije stranica je bila skoro pa prazna. Primjera radi sa utakmice Radnik - Željo dostupan je samo sastav domaćeg tima.

Sastav Radnika, nedostaju igrači Želje

Ništa bolje nije ni u trećem kolu. Derbi Željo - Borac, sastavi dostupni u realnom vremenu. Poslije utakmice se izgubili.

Sastav(i) sa Grbavice

Nedostupni su i podaci sa odigrane utakmice Široki Brijeg - Velež.

Petokraka na grbu Širokog Brijega. Bez sastava

Najboljih strijelaca nema ni na mapi. Po tri gola Mustafe Mujezinovića i Alena Jurilja pomnožena su s nulom.

I to nije sve. Iz Fudbalskog saveza BiH pobrinuli su se da novinari u Comet sistemu više nemaju uvid u zapisnike s utakmica, a koje su ranijih sezona mogli vidjeti.

Dok se iz FSBiH gube u COVID-protokolu čijim odredbama najviše ispaštaju mediji i navijači, direktor sektora za sport FSBiH Elmir Pilav krije se iza odluka lokalnih kriznih štabova i njihovih naredbi. Kao da svojim potpisom nije odobrio njegovu realizaciju.

Za razliku od krovne kuće bh. fudbala, iz UEFA-e smatraju da se područja gdje su smješteni mediji mogu koristiti ako ima dovoljno prostora za socijalnu distancu, odnosno najmanje četiri kvadratna metra po osobi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.