open-navfaktor-logo
search
Strateško partnerstvo
Kako Dodik prijatelju Čoviću prodaje 92.402 stanovnika RS-a
Strateškim partnerstvom sa Draganom Čovićem i podrškom njegovoj ideji o trećem entitetu u BiH, SNSD na čelu sa Miloradom Dodikom odriče se tačno 92.409 stanovnika Republike Srpske, tvrde u SDS-u
27.09.2018. u 15:39
get url
text
Milorad Dodik I Dragan Čović

Toliko, prema rezultatima popisa stanovništva u Republici Srpskoj 2013. godine, iznosi ukupan broj stanovnika u Modriči, Derventi, Šamcu, Brodu i Šipovu – općinama na koje je oko bacio Dragan Čović i koje bi, u slučaju raspakivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, otišle pod hrvatsku čizmu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U slučaju takvog scenarija, druga opcija za stanovništvo u tim općiinama, prema SDS-u, bio bi još jedan masovni egzodus, još jedna kolona izbjeglica. Oni ne bi željeli da žive pod hrvatskom vlašću, koja Srbima ne dozvoljava da budu ravnopravni, čak ni na papiru.

Da ne pričamo o srpskim ognjištima, grobovima, hiljadama kvadratnih kilometara prirodnih ljepota i bogatstava, bez kojih bi RS mogla da ostane avanturističkom politikom onih koji sebe vole da nazivaju "zaštitnicima interesa Republike Srpske". To su isti oni koji su potpisali "Prudski sporazum", u kojem nema današnje Republike Srpske, pa ne treba da nas čudi što su nastavili vjerno da podržavaju političku platformu Dragana Čovića u kojoj se sanja o BiH sastavljenoj iz četiri federalne jedinice, a bez ikakve garancije da neće dirati u granice Republike Srpske.

Istovremeno, Dodik je, u korist svog velikog prijatelja Čovića, odustao od vlastite političke platforme u kojoj su građanima RS-a obećali referendum o nezavisnosti 2018. godine.

Oni koji bi da žive "pod zastavom Republike Srpske" žele da izdaju više od 90.000 stanovnika, ostavljajući ih pod šahovnicom, uz Tompsonove ustaške pjesme, navodi se u saopćenju za medije iz SDS-a.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.